/ Jovanka Laličić - DPS
15/01/2023 u 09:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Laličić: Skandalozna izjava ministra Kovača, otvoreno zaprijetio nosiocima pravosudnih funkcija

Nažalost imali smo prilike da u proteklom dvogodišnjem periodu, od kada je naš pravni prostor kontaminiran velikim brojem neustavnih zakona, čujemo razna tumačenja Ustava i zakona, navela je ona

Poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore, Jovanka Laličić, navela je da je ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač povodom odluke Upravnog suda, kojim se usvaja tužba Svetlane Vujanović a koja je donijeta nakon presude Vrhovnog suda, zaprijetio je nosiocima pravosudnih funkcija da treba da se preispita njihova odgovornost.

- Odlazeći ministar je dakle otvoreno zaprijetio nosiocima pravosudnih funkcija. I tako umjesto da se preispita odgovornost članova Sudskog savjeta, zbog nezakonite odluke na štetu vrsnih sutkinja crnogorskih sudova koja će imati dodatne troškove po Budzet Crne Gore, ministar prijeti i poručuje “Samo neka se neko od sudija usudi da u postupcima pokrenutim po tužbama sudija/tkinja kojima je nezakonito oduzeto pravo na vršenje sudijske funkcije donese sličnu presudu kao u slučaju gospođe Svetlane Vujanović". Pritom, naveo je da je odluka Upravnog suda skandalozna- istakla je ona.

Poručuje: "Odlazeći ministre, nije skandalozna odluka već je upravo onakva kakva jedino može i biti, imajući u vidu odredbe člana 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se samo utvrđuje pravo osiguranika ali ne i obaveza korišćenja istog".

- Stoga se s pravom u presudi konstatuje da nije postojao nužan uslov, a to je iskazivanje volje tužilje da želi da koristi to svoje pravo kao i da je takvom odlukom grubo diskriminisana. Nažalost imali smo prilike da u proteklom dvogodišnjem periodu, od kada je naš pravni prostor kontaminiran velikim brojem neustavnih zakona, čujemo razna tumačenja Ustava i zakona. Često su ona bila ciljana, bolje reći, zlonamjerna i usmjerena prema određenim nosiocima važnih funkcija, a ponekad i iz neznanja- naglasila je Laličić.

Kako je istakla, "kada takva tumačenja dolaze od mlađanih kolega kojima je poslanička ili neka druga funkcija prvo radno angažovanje - neznanje može biti opravdanje. No, ne mogu se neznanjem opravdati takva tumačenja kada ona dolaze od ministra pravde"

- Ali još više skandalozno i nezapamćeno je da ministar pravde u tehničkom mandatu uputi ovakvu poruku nosiocima pravosudnih funkcija. Ovo je nedozvoljeni, nezapamćeni i otvoreni pritisak na njih. No, napad je najbolja odbrana. Treba sa sebe skrenuti pažnju i pokušati sprati ljagu zbog skandaloznog prisustva na svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Međutim, teško da će ovakvim izjavama ministar Kovač uspjeti u tome- navela je Laličić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:42