Jованка Лаличић / - ДПС
23/11/2021 u 12:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лаличић: Влада на нетранспарентан начин смањуjе финансиjска средства општинама

Предлагач у образложењу Предлога закона jе устврдио да jе усаглашен са Европском повељом о локалноj самоуправи, што jе ноторна неистина. Европска повеља утврђуjе принцип да извори финансирања локалних власти буду примjерени њиховим дужностима коjе прописуjу Устав или закон, каже Лаличић

Jучерашњу сjедницу Законодавног одбора обиљежиле су оштре полемике и оправдане примjедбе посланика опозициjе на рачун Предлога закона о допунама Закона о финансирању локалне самоуправе, коjе су резултирале тиме да се одложи гласање о овом предлогу закона, каже Jованка Лаличић, посланица ДПС-а у Скупштини Црне Горе.

- Наиме, подсjећамо да се овим допунама закона планира да се из пореза на доходак физичких лица коjи сљедуjе општинама изузме порез на неприjављени приход, као и да се по основу истог умањуjу средства у Егализационом фонду коjи се уступа општинама што по анализи предлагача закона износи 11,8 милиона еура - истиче Лаличић.

Сматра да су се оправдане примjедбе и недоумице посланика могле избjећи да jе предлагач закона, а што му jе била законска обавеза, организовао jавну расправу и да jе у складу са Законом о локалноj самоуправи претходно затражио мишљење Заjеднице општина.

- Насупрот томе предлагач у образложењу Предлога закона jе устврдио да jе усаглашен са Европском повељом о локалноj самоуправи, што jе ноторна неистина. Европска повеља утврђуjе принцип да извори финансирања локалних власти буду примjерени њиховим дужностима коjе прописуjу Устав или закон. Препорука Савjета Европе броj 21 каже: "Генерално када више власти доносе одлуке коjе смањуjу пореску основицу локалних власти треба обезбиjедити надокнаду" - каже Лаличић.

Оцјењује да нову већину не интересуjу ни мишљења Европске комисиjе ни међународни документи нити мишљење Заjеднице општина. То тако снажно доказуjу из дана у дан.

- Због грађана Црне Горе морамо питати предлагача на коjи начин и из коjих извора ће надомjестити недостаjућа средства локалним самоуправама у Црноj Гори од коjих већина и сада има финансиjске проблеме без обзира ко у њоj врши власт.  Подсjећамо да jе већина општина у незавидноj финансиjскоj ситуациjи суочена са проблемом консолидовања финансиjа и обезбjеђења финансиjске одрживости у условима тешке здравствене и економске кризе.

Питамо с правом на основу коjих показатеља и валидне анализе су утврдили да се у конкретном случаjу ради о 11,8 милиона ако се по риjечима предлагача Закона ради о неком новом приходу, коjи се тек сада уводи, и то Законом о порескоj администрациjи коjи jе процесни а не материjални пропис. Како ће се убудуће утврђивати износ неприjављеног прихода - наводи Лаличић.

Констатује да код нове већине може све.

- Умjесто правно утемељених одговора jуче смо могли, у више наврата од државног секретара Одовића чути само да се закон доноси да би се сприjечила крађа. Већ отрцани вокабулар представника Владе када им понестане аргумената.

Питамо се с правом да ли jе ово у складу са обећањем премиjера у Експозеу коjи гласи: "Децентрализациjа надлежности ка локалним самоуправама и њихова већа функционална и финансиjска независност мора бити одлучниjе спроведена како би се обезбиjедио равномjеран развоj свих краjева државе”. Jош jедна у низу испразна флоскула првог човjека Владе.

Било би добро када би премиjер и оваj закон као и она четири претходна повукао из скупштинске процедуре. Док то не учини, надамо се да ће заjедничка сjедница Законодавног одбора и Одбора за финансиjе имати своj епилог у том правцу закључује у саопштењу посланик ДПС-а Јованка Лаличић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:01