Миодраг Лекић / - Демос
08/06/2021 u 21:04 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Лекић: Државни уговори се потписују у државним институцијама, не на броду

- Ако би се наставила пракса претварања државних институција у "палубе" иностраних бродова,” можемо само да замислимо каква би се политичко-обавјештајна прашина подигла да се нешто потписивало на руском броду у барској луци - каже лидер Демоса

- Јучерашње сцене на британском броду и са угледном гошћом из Велике Британије указују да је овдје неопходно уздићи ниво државно институционалне културе како би наша земља добила више на озбиљности и угледу - наводи се у саопштењу Миодрага Лекића, предсједника и посланика Демоса.

Он истиче да пада у очи проблематичност, како у форми тако и суштини, потписивања међудржавних уговора на палуби брода а не у државним инститицијама Црне Горе.

Према његовим ријечима, потписивање уговора у име државе могуће је једино у адекватним државним институцијама.

-Макар потписивање државних уговора на броду био и одређени напредак у односу на представнике раније власти који су знали и да важне економске уговоре за земљу склопе у подгоричком кафићу, сасвим је јасно да је мјесто за чин потисивање уговора у име државе једино у адекватним државним институцијама - каже лидер Демоса.

Лекић истиче како је дипломатски пријем, након потисивања нешто сасвим друго.

-На форму поштовања правила нас обавезују и гости из велике државе коју примарно историјски карактеришу поштовања правила - дакле, фасцинантне земље Лока, Бекона, Шекспира, Черчила... У држави у којој и јавно изговорене ријечи званичника такође морају имати одређени државни и културни ниво, у сваком случају далеко од локално паланачког - казао је Лекић.

Он је додао да ако би се наставила пракса претварања државних институција у "палубе" иностраних бродова,” можемо само да замислимо каква би се политичко-обавјештајна прашина подигла  да се нешто потписивало на руском броду у барској луци”.

 -У том случају, разумије се, такође неприхватљивом, вјероватно би жестоко протествовали и актери потписивања уговора у кафићу са руским тајкунима, који су у међувремену направили трансфер према “другим вриједностима". Смисао овог критичког става који саопштавам и у својству предсједника скупштинског Одбора за међународне односе, јесте апел да се убудуће обрати пажња на значај државно-међународних правила, институционалне културе и јавно изговорених ријечи званичника-закључио је Лекић.

Izdvojeno

03. avgust 2021 07:32