Miodrag Lekic, / foto - LAZAR RUZIC
17/03/2023 u 17:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Đukanović ugrožava temelje političkog sistema

On napominje da je više nego jasno da u članu 95 Ustava Crne Gore među deset navedenih nadležnosti predsjednika države nema nadležnosti raspuštanja parlamenta.

Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić.

(VIDEO) Đukanović: Parlamentarni izbori 11. juna, na čelo DPS dolazi neko drugi

- Makar raspisivanje prijevremenih izbora, posebno u nastaloj situaciji neformiranja nove vlade, bilo važno i aktuelno pitanje koje treba rješavati, pretenzija Đukanovića da privatizuje i ustav i na vrlo prizeman način ga koristi u izborne svrhe, zapravo za očajničku odbranu nastavka imuniteta, prevazilazi njegove prethodne samovolje, dodao je on.

Lekić napominje da je više nego jasno da u članu 95 Ustava Crne Gore među deset navedenih nadležnosti predsjednika države nema nadležnosti raspuštanja parlamenta.

Član 92, stav 3 daje predsjedniku formalno ceremonijalnu ulogu ukaza kao završnog dijela druguh procedura nadležnih institucija – vlade ili skupštine, kojih u aktuelnoj situaciji nije bilo, dodaje on.

Đukanović raspustio parlament

Primjetno je, kako naglašava, u nastaloj situaciji Đukanovićevog eklatantnog kršenja ustava u izborne svrhe nisu primjećene reakcije predstavnika međunarodno – diplomatskih institucija koji su se, uzgred, vrlo intezivno angažovali oko pitanja zaštite ustavnosti u Crnoj Gori povodom jednog prethodnog slučaja.

A koji je, dodaje Lekić, upravo započeo Đukanovićevom uzurpacijom Ustava, imajući zatim zaštitine posledice u obliku usvajanja Zakona o predsjedniku.

- Uzurpiranje ustava koincidira sa aktiviranjem Đukanovićevih propagandnih službi podzemnog daha, kojima se na najprljaviji način obračunava sa nosiocima autonomnog i kritičkog mišljenja, što je bila redovna praksa prethodnog režima poslednjih deceniji. Trenutno je predmet takve prljave obrade i jedan ambasador jedne ugledne evropske zemlje sa službom u Crnoj Gori. U svakom slučaju, utisak je da se Đukanović, i ćutanjem u ovoj fazi međunarodnih predstavnika, osjeća ohrabrenim za nastavak ustavne samovolje koja će ipak , očekuje se, biti zaustavljena na legitiman način u institucionalno prilično uzdrmanoj crnogorskoj državi, zaključuje on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 09:55