Кривокапић и Лекић / - Портал Дана
07/07/2021 u 09:25 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић или Кривокапић: Врућ кромпир у рукама Демократа

Дилема Демократа је да ли подржати човјека који је са друге листе и који нема већину у владајућој већини, или посланика који је са њихове листе и за којег се сматра да би био рјешење дубоке политичке кризе

Након другог састанка представника политичких апртија које чине скупштинску већину, јасно је да је политичка криза предубока да би се завршила како је планирао премијер Здравко Кривокапић, без значајнијих промјена и да је реконструкција Владе неминовна и то велика.

Представници Демократског фронта предали су јуче врућ кромпир ју руке Демократа Алексе Бечића, предложивши да премијер реконструисане Владе буде лидер Демоса Миодраг Лекић, који је на мјесто посланика дошао управо са листе коју су саставиле и предводиле Демократе. Тако је ова партија сада у ситуацији да бира између подршке коју је, до сада недвосмислено, пружала досадашњем премијеру Здравку Кривокапићу, или посланику који је са њихове члисте и за којег се сматра да би био рјешење дубоке политичке кризе. Ствари су јасне. ДФ је доста чврст у ставу да Кривакапића треба мијењати и криза ће трајати и у случају неког договора који би подразумијевао реконструкцију Владе са садашњим премијером на челу, јер су разлике превелике. Избором Лекић ДФ би се вратио у Скупштину, вјероватнмо би добиуо нека мјеста у Влади и могао да реализује многа обећања из предизборне кампање, која сада не може да оствари.

На другој страни, Алекса Бечић је почетком јуна поновио безрезервну подршку Кривокапићу.

- Премијер Здравко Кривокапић има подршку Демократске Црне Горе и не треба да поднесе оставку, поручио је Бечић. Он је поновио да Демократска Црна Гора поштује оно што је обећала 4. децембра.

Демократе су најјача партија у парламентарној већини, која је свој раст потврдила и на изборима у Никшићу и Херцег Новом. И ако би ко данас могао да говори о легитимитету, и ако би ко могао политички нешто да тражи и условљава, вјероватно би то била Демократска Црна Гора - казао је тада Бечић.

Наизглед јасан став лидера Демократа. Међутим, од јуче се отвара питање зашто Демократе не би гласале за некога ко је са њихове листе. Управо зато што су, како каже Бечић, најјача партија у парламентарној већини. Најјачи заслужује мјесто премијера, па и по цијену да дође до промјена у руководству Скупштине.

Зато треба очекивати да се Демократе званично огласе по овом питању. Или не треба? Искуство говори да је ова друга опција извјеснија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:10