/ Миодраг Лекић
02/07/2021 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић: Крај Југославије био неизбјежан због погрешних националистичких политика и недораслих политичара

Предсједник Одбора за међународне односе и исељенике учествовао је на конференцији "Италија и распад бивше Југославије - тридесет година касније"

Предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић учествовао је на конференцији "Италија и распад бивше Југославије - тридесет година касније", коју је организовао Институт за спољне послове Републике Италије и Национални музеј умјетности XXI вијека из Рима.

Лекић је истакао да је бивша Југославија у тренуцима када је функционисала њена  етничко-културна различитост била фасцинантна земља, али да је нажалост њен крај изгледа био неизбјежан због погрешних националистичких политика и недораслих политичара који су примарно криви за насилан и брз ток негативних догађаја.

Истичући да се грађани Црне Горе осјећају Европљанима, Лекић је исказао очекивање да ће брзо бити превазиђена тренутна ситуација умора Европске уније у смислу проширења с једне стране, као и ситуација дугог чекања земаља аспираната са друге стране.

- Лекић је закључио да је било релативно лако уништити југословенску државу, али да на срећу није лако уништити југословенску културу која траје и има интегративни улогу на бившем југословенском простору. Учесници конференције сагласили су се да је Западни Балкан увијек, и у добру и у злу био дио Европе, њене културе и историје. Истичући изузетан значај  интеграције балканских држава у ЕУ бивши предсједник италијанске владе Ђулијано Амато је  истакао да земље Западног Балкана треба да постану чланице  Европске уније до 2024 године- саопштено је из Скупштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:26