/ - FOTO: SKRINšOT TVCG
22/12/2022 u 20:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lekić: Nema razloga da neko ne sarađuje sa novom Vladom

Kako je kazao, nekad mu se čini da postoji raskorak između onoga što kažu akteri i principa koji vladaju u njihovom zemljama

Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da nema razloga da međunarodni partneri neće uspostaviti saradnju sa Vladom koja bi bila na osnovu aktuelnog Zakona o predsjedniku.

Ministri spoljnih poslova Austrije i Slovenije Aleksander Šalenberg i Tanja Fajon pozvali su juče u Podgorici na hitan izbor sudija Ustavnog suda, poručujući da će EU ozbiljno razmotriti da li će sarađivati sa Vladom koja bi bila fomirana na osnovu aktuelnog, kako kažu, upitnog Zakona o predsjedniku.

Lekić je u emisiji "Argumenti" na TVCG, kazao da očekuje da neće biti smetnji, jer se radi na postupku koji je baziran na demokratskim pravilima, odnosno na volji parlamentarne većine.

-Čuo sam dosta izjava u posljednje vrijeme, neke su crne, neke bijele, neke sa dosta nijansi. Francusko ministarstvo vanjskih poslova ima dosta nijansirano saopštenje, a i samo VK ima u članu 30 navođenje elemenata koje su dovele do ove krize, sa jednim ne slučajnim rasporedom - nedavanje mandata od strane predsjednika onom koji je izabran od strane parlamentarne većine, nepozivanje na konsultacije, neizbor Ustavnog suda i tako dalje. I na kraju se stiže do, kako kažu, ishitrenog Zakona o predsjedniku- naveo je Lekić.

Kako je kazao, nekad mu se čini da postoji raskorak između onoga što kažu akteri i principa koji vladaju u njihovom zemljama.

-Različite su izjave i primljene su k znanju- dodao je Lekić.

Lekić, kojeg palramentarna većina predlaže za premijera 44. Vlade, kazao da je početi konsultacije sa partijama kada bude imenovan za mandatara.

-Prema Zakonu o predsjedniku, previđeno je da se predsjedniku da ponovo šansa da ostvari svoju ustavnu ulogu. Priprema se dopis, da li je on danas potpisan ili će biti sjutra, nemam tu informaciju- rekao je Lekić.

On smatra da niko od 41 poslanika nije odustao i da će staviti svoj potpis.

Istakao je da ne vodi personalnu bitnku, i da nema ličnu motivaciju da bude premijer.

-Parlamentarna većina postigla je konsenzus o mom imenovanju i ja to moram da poštujem- poručio je Lekić u "Argumentima".

Upitan o blokadi institucija i koje kriv za sadašnje stanje, on je kazao da će građani reći svoju riječ kada budu izbori.

Za sada, kako je kazao, ima samo prijetnji parlamenatrnoj većini.

-Nije neka stroga poruka prema strani za koju smatram da je glavni vinovnik. Ako je neko zamislio da vidi da je krivica samo na jednoj strani, u parlamentarnoj većini, fali jedna rečenica - da taj gost samo završi sa "Mi podržavamo Mila Đukanovića", a koji je kočničar i neko ko blokira zemlju- poručio je Lekić, dodajući da to izaziva mnoge sumnje.

-Vanredni parlamentarni izbori se nameću kao jedno rješenje ali nisu mogući jer nema Ustavnog suda- kazao je Lekić.

-Predložena su četiri kandidata koje niko nije osporio, a neizborom su spriječili održavanje izbora, kao i da ocijeni ovaj Zakon o predsjedniku. Ovo je smišljena igra da se blokira država- kazao je Lekić.

On je je rekao da se parlamentu oduzima pravo da preduzima inicijativu formiurajući većinu, sprečava se formiranje Ustavnog suda i, ono što je posebno nečuveno, ne omogućava se prenos vlasti u Podgorici.

-Ako to neko ne vidi i usmjeri kritike parlamentarnoj većini, ne moemo biti impresionirani takvim stavom- poručio je Lekić.

Sve je, kako je kazao, u rukama Đukanovića.

-Tužilaštvo je sljedeća institucija koja se želi eliminisati. Čovjek želi da ukine sve institucije- ocijenio je Lekić.

U njegovoj Vladi, kako je dodao, bili bi DF, Demokrate, URA i ostatak stranaka okupljenih u većini.

-Bili bi u njoj svi, a prije svega najjače stranke. Ako smo 2020. imali zajedničku pobjedu, onda i ta Vlada treba da bude zajednička...Ne mora biti proporcionalna zastupljenost, u odnosu na rezultate. Neki su iskazali kompromis i da imaju manje ministara nego što bi im u odnosu na rezultat pripadalo- istakao je on.

O porukama međunarodne zajednice koje se tiču DF-a, a koje nijesu afirmativne, rekao je da "neko ko to uslovljava, moraće to da argumentuje".

.Sad čujemo neke neobrazložene etikete. To sada nije dovoljno argumentovano. Oni treba da su u Vladi na bazi izbornog rezultata. Ko nije odgovarao pred sudom i nema neke presude, naravno da može biti...DF će biti prisutan u Vladi, ovo olako davanje etiketa je prevršilo svaku mjeru....Koga ste čuli iz DF da javno saopštava da je Rusija u pravu i da ne izražava solidarnost sa Ukrajinom..Ne vidim razlog da neko ne upostavi odnose sa budućom Vladom..-naveo je Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:58