Лекић / Фото: Иван Петровић Ипе
04/11/2021 u 09:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић о Кривокапићевој посјети: Дочек у фармеркама је порука потцјењивања

Извињење премијерке Брнабић није било убједљиво, дјеловала је прилично неприпремљено, сматра лидер Демоса

Посланик Демоса Миодраг Лекић казао је јутрос на ТВЦГ да је посјета премијера Здравка Kривoкапића Србији у садржајима била веома скромна и да је дјеловала импровизовано, преноси Портал РТЦГ. 

Лекић је додао да се позитивним може третирати то што се сусрет десио, али да је посјета ипак била само формалног карактера.

Дочек у фармеркама сматра поруком потцјењивања и да извињење премијерке Србије Ане Брнабић није било убједљиво.

- Дјеловала је прилично неприпремљено, почев од састава, ако прескочимо дочек. У аквим посјетама се иде са тимовима из Владе, надлежни миснистри за економију, рецимо. Kада је премијер летио у Београд због Темељног уговора, са њим су били министри економије и финансија, а сада у званичној посјети их није било - казао је он.

Лекић не мисли да је ово аутентичан заокрет у односима.

- Мислим да је ова посјета била формалног карактера, а самим тим што се десила можемо је третирати позитивном, али могла је да буде много боље припремљена и у садржају и у изјавама - истакао је он.

То што нијесу разговарали о изручивању Светозара Марвића сматра неозбиљношћу испод достојанства. 

- Нисам за лов на људе, али ради се о принципијелној ствари која је толико видљива. Постоји образложен захтјев и он се тамо игнорише.ако је у првој фази било сарадње претходне власти са влашћу из Београда, сада се наставља та прича. Не дјелује озбиљно - истакао је он. 

Осврнуо се и на дрес код у ком је српски министар дочекао нашег премијера. 

- Дипломатија се мијења и модернизује, али постоје неке норме и оне су апсолутно прекршене. Прво незгодне по госта, а и домаћина - казао је Лекић.

Наводи да то није било случајно.

- Сматрам да је то нека порука потцјењивања са могућим разлогом који не сматрам објективним, а то је да је премијер, тада мандатар саопштио да је предсједник Србије актер малверзација у инвестицији Београд на води. Вјероватно је то запамћено. Не искључујем да је разлог ове дуге паузе за сусрет између двије сусједне земље управо тај- додао је Лекић.

Сматра да треба цијенити напор Брнабић да се саопшти извињење.  

- Мислим да оно није било убједљиво, тако да је то ипак протекло као дипломатски инцидент. Мислим да је премијер Kривокапић требало да се врати у Црну Гору. Можда би неко то и урадио - казао је Лекић.

Лекић је истакао да је прича о односима двије земље прила која варира и тврди да је то експеримент политичких елита.

- Сматрам да треба да се уозбиље и да се дјелује у интересу грађана - казао је Лекић.

Тврди да је Влада без избора апсолутно могућа.

- То питање се уопште не поставља у развијеним демократијама. Да у оквиру исте парламентарне структиремогуће изабрати Владу другу и трећу. Пожељна је стабилност, али могуће је и да их буде више. То је ствар воље у парламенту - казао је Лекић.

Тврди да је замјена Владе могућа уз повезаност са опозицијом, али не са ДПС-ом.

- Могућа је са оним странкама које могу да се пронађу у заједничком интересу кроз заједнички програм и које нису везане за ДПС и предсједника који се појављује као вођа опозиције. Могућ је договор, али не само са мањинама- закључио је Лекић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:50