Miodrag Lekić / - FOTO: LAZAR RUžIć
13/01/2023 u 10:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Ponuđeni metod formiranja vlade bio demokratski i isključivo u interesu zemlje

Ponuđena pravila su bila demokratska i javna, pa je teško razumjeti racionalnim putem miniranje svega od strane predstavnika URE i SNP-a već na prvom sastanku, saopštio je on

Zbog crnogorske javnosti dužan sam da demantujem navode Dritana Abazovića da se pitanju formiranja nove vlade prišlo neozbiljno, naveo je lider Demosa Miodrag Lekić.

- Naprotiv, ponuđen je ozbiljan metod rada na bazi već dogovorene strukture vlade i programskih pravaca koji su prethodno potpisali 41 poslanik. Na tim osnovama sam na prvom sastanku 4. januara ponudio da u sledećiih 15 dana, ozbiljnim i vrlo intezivnim radom - mojih sastanka sa pojedinačnim strankama i na zajedničkim sastancima, sve zajednički finalizujemo, dakle kadrovski i programski. Sve na demokratski i javan način, naveo je on.

Kako je dodao, svakom političkom subjektu je takođe ostavljena demokratska mogućnost da tokom rada, pa i na samoj sjednici odlučivanja u Skupštini, eventualno odustane od glasanja izbora i povjerenja novoj vladi, ako smatra da zato ima razloga.

- Ponuđena pravila su bila demokratska i javna, pa je teško razumjeti racionalnim putem miniranje svega od strane predstavnika URE i SNP-a već na prvom sastanku, što je zatim sve potvrđeno i javnim stavom predsjednika URE. Ne želim da sve kvalifikujem u kategorijama kombinacije političke neozbiljnosti i repertuara prevara. Niti da nagađam da li su kolege odustale od prethodnih dogovora zato što su u međuvremnu iza kulisa obrađeni od linija međunarodnih službi, čime bi se nastavila mizerija formata i profila dijela crnogorskih političara, kao i protektoratsko brukanje Crne Gore, bez presedana u njenoj istoriji. Ili da li se kolegama interesno dopalo trajanje odavno raspale vlade 43. vlade sa inteziviranom proizvodnjom novih javnih skandala, naveo je Lekić.

Dodao je: "Želim da tokom naših pokušaja da se formira ozbiljna i javno odgovorna crnogorska vlada sa osnovnim pravcima konsituisanja Crne Gore kao pravne, evropske, demokratske i najzad dekriminalizovane države - zahvalim ostalim kolegama, posebno većim strankama, Demokratskom frontu i Demokratama na povjerenju i nesebičnom odnosu koji su pokazali u domenu kadrovskih, programskih i drugih organizacionih pitanja".

Kako je zaključio, vjeruje da će ovaj sastav i u narednom periodu dati doprinos traženju demokratskih i racionalnih rješenja u pokušajima izlaska iz dubokog političkog, institucionalnog, iznada svega vrijednosonog poremećaja u zemlji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 07:17