/ FOTO - LAZAR RUZIC
14/02/2023 u 13:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: U slučaju eventualne saglasnosti 41 poslanika pristupiću formiranju Vlade

Mandatar za sastav nove Vlade i lider Demosa Miodrag Lekić saopštio je da će u slučaju eventualne saglasnosti 41 poslanika pristupiti daljoj proceduri formiranja vlade.

-Nastojeći da na ozbiljan i javno odgovoran način obavljam zadatak mandatara obavještavam da krajem ove nedelje završavam fazu konsultacija s ciljem konstituisanja predloga programa i sastava vlade od političkih snaga izborne većine 2020. godine. Iste one većine koja me je izabrala za mandatara, što je potvrđeno na sjednici Skupštine Crne Gore 29.decembra 2022.- kazao je Lekić.

Kako je rekao, sumirajući ovu fazu rada, a poštujući dinamike predviđene zakonom, uskoro će javno saopštiti precizan i definitivan odgovor na sledeće pitanje:

-Da li definitivno postoji ili ne, volja svih 41 poslanika za formiranje nove vlade, sastavljene demokratskim postupkom, na Programskim osnovama koalicija koje su pobjedile 2020. godine i Političko - programskom sporazumu za formiranje 44 vlade, koji su 2. septembra 2022. potpisali poslanici partija izborne većine. Eventualnom saglasnošću svih, koja je do sada nažalost izostala od dijela stranaka, pristupio bih daljoj proceduri formiranja vlade- navodi se u saopštenju Miodraga Lekića.

Kako kaže, time bi se privelo kraju djelovanje aktuelne vlade ograničenog karaktera, koja uprkos tome nastavlja sa javno komromitujućom politikom zapošljavanja u državnim institucijama, iz redova svojih partijskih, nacionalnih i klijentelističkih komponenti.

-Ukoliko konstatujem da nema većine u ranije planiranom i dogovorenom sastavu - a zavisno od daljih političkih dinamika, posebno eventualne odluke o raspisivanju prijevremenih izbora - pristupio bih traženju alternativnog rješenja čiji karakter, sastav i programske odredbe bih u mogućem roku javno objavio, i zakonskom procedurom uputio Skupštini na dalji postupak- zaključio je Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:26