Miodrag Lekić / - FOTO: LAZAR RUžIć
13/03/2023 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Za Crnu Goru nije dobro da je pokrenuta hajka na francuskog ambasadora

Lider Demosa kaže da “gotovo nema razlika između kabinetskog saopštenja predsjednika države i sadržaja izvođača hajke”

Lider Demosa Miodrag Lekić pozvao je predsjednika države i lidera DPS-a, Mila Đukanovića da “zaustavi režiranu hajku” protiv francuskog ambasadora Kristijana Timonijea.

-Makar ona u svojim sadražjima imala i groteskne dimenzije, nije dobro za Crnu Goru da je pokrenuta, da dobija na intezitetu, pa i agresivnosti, hajka na francuskog ambasdora zbog izjave osude nasilja koja se suštinski ne razlikuje od istih povodom izjava ambasadoroki EU, SAD, Velike Britanije… I što je važno – izjave koja se takođe u osnovi ne razlikuje od reakcija širokog kruga političko – demokratski – građanskih snaga u zemlji- kazao je Lekić.

Lider Demosa kaže da “gotovo nema razlika između kabinetskog saopštenja predsjednika države i sadržaja izvođača hajke”.

-Pored višestruke kontraproduktivnosti za našu zemlju, između ostalog i što će u Parizu, pa i u Briselu znati da čitaju nastalu provincijsku hajku i kao pretenziju držanja časa francuskoj diplomatiji – saopštenje iz Đukanovićevog kabineta – upravo sa pozicija umišljene diplomatske superiornosti do kraja ogoljuje nastalu situaciju.

Naime, nema, ili gotovo nema, razlika između kabinetskog saopštenja predsjednika države i sadržaja izvođača hajke, dakle krstarećih formacija koje su, čast mogućim izuzecima, dio prethodnog plutokratsko – hibridno – korumpiranog režima”, ocijenio je Lekić.

-Zanimljivo je, mada nije tema ovog obraćanja, da izvođači kampanje očigledno visoko naštimovani na Đukanovićev kabinet, dakle kampanje protiv ambasadora višestruko značajne zemlje, upućuju visoke nadri patriotske poruke odbrane nacije. Poruke čiji je sadržaji sasvim liče na još tri ili četiri druga nacionalna narativa u ovoj zemlji, kojima se takođe brane ugrožena nacionalna prava u Crnoj Gori- poručuje Lekić.

Ovdje smo, smatra on, na domaćem terenu “identitetskih bitaka sve više nahuškanih identitetsko – nacionalnih bitaka”.

-A zapravo radi se o drugom dijelu istog političkog i korupcionaškog konstrukta. Sa visokom cijenom daljeg nacionalnog, duhovnog, regionalnog, u najkraćem –vrijednosnog dezintegrisanja zemlje. Ne čini mi se, da su ambasador Timonije i Francuska, inače domovina ljudskih prava, istorija nas to uči, krivi za naše probleme. Mislim da je bolje da ih ovdje realno sagledamo i zajedno rješavamo- zaključuje Lekić.

Podsjećamo, francuski ambasador u Crnoj Gori Kristijan Timonije ocijenio je, komentarišući incident na Cetinju, koji se odogodio uoči održavanja promotivnog skupa Jakova Milatovića, da je ta vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:23