/ - Момчило Лековић
18/10/2021 u 13:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лековић: Бивша Влада продајом атрактивне парцеле оштетила Бар и државу за више милиона

Желим да истакнем да се како ја, тако и грађани Бара радују било којој инвестицији која ће довести до отварања нових радних мјеста, навео је он

Одборник Демократа из Бара, Момчила Лековића, саопштио је у вези са најавом изградње новог хотела са пет звјездица у Бару, да као одборник и представник грађана сматра се дужним да у њихово име реагујем и изнесем чињенице и околности.

- Прије свега, желим да истакнем да се како ја, тако и грађани Бара радују било којој инвестицији која ће довести до отварања нових радних мјеста. Само недобронамјерни могу у том дијелу критиковати ову или било коју другу инвестицију. Међутим, о чему се овдје заправо ради. Бивша Влада се бавила продајом земљишта на најатрактивнијем барском ДУП-у Тополица III више пута. Прво је 2018. године покушавала да прода урбанистичку парцелу по невјероватној цијени од само 92 еура по м2, да би се, након откривања афере од стране Демократа, пребацила на сусједне непокретности са правом располагања Општине Бар. На наше инсистирање Општина Бар закључком утврђује почетну минималну цијену земљишта у износу од 380,00 еура/м2, и поставља је као услов за давање сагласности. Како је вриједност земљишта на овој урбанистичкој парцели процијењена и од стране Управе за некретнине у износу од 410,00 еурам2, Влада убрзо одустаје и од ове продаје- навео је он.

Како је истакао, "након ових неуспјелих покушаја, Влада заобилази Општину Бар, те коначно успјева и 2019. године продаје скоро 30 хиљада метара квадратних државног земљишта на УП1 зони А, блоку 1, ДУП Тополица III по цијени од само 132 еура/м2 конзорцијуму „ЛСГ“. У вези са овом конкретном продајом поставља се више питања".

- Прије свега, како је могуће да је најатрактивније барско земљиште продато по овако ниској цијени? Како је могуће да је пандан за процјену вриједности овог земљишта узета вриједност имовине у Лучицама, Општина Будва? Како је могуће да у Извјештају о процјени предметне непокретности из 2019. стоји да ће број смјештајних јединица за продају бити само 100, да би у извјештају нове Владе сазнали да се планира продаја свих 322 смјештајних јединица, што енормно подиже зараду новом инвеститору? Ако у предметном извјештају о процјени стоји да је постојећим ДУП-ом дата могућност изградње хотелског комплекса максималног капацитета до 200 мјеста, да ли ће продаја 322 смјештајне јединице у пракси значити да се у Бару неће градити хотел већ зграде за продају станова? Да ли је процјену ове вриједне имовине радила иста Сања Радовић чији је налаз у судском предмету против Миомира Мугоше, окарактерисан од стране СДТ-а као цитирам: “тотално пристрасан, некомпетентан и непрофесионалан”? Извјештај је рађен у предмету пред подгоричким Вишим судом против бившег градоначелника Подгорице, који се терети да је продајом општинске земље компанији “Царине” за 165 еура по квадрату - оштетио локални буџет- навео је Лековић.

Истиче да је разлог због чега је све ово значајно лежи у "тзв. резидуалној методи која је коришћења приликом процјене предметне имовине 2019. године, а чији је један од основа минимална очекивана зарада коју инвеститор очекује за себе, а која је како сада сазнајемо много већа, јер се планира продаја не 100 већ 322 смјештајне јединице по цијени једне од пола милиона еура, што достиже укупну цифру од преко 150 милиона еура само од продаје".

- И лаику је јасно да је 132 еура по метру квадратном на само 100 метара од морске обале изузетно ниска цијена, без обзира на тржишта кретања и остале параметре. Бивша Влада је злоупотребљавајући свој положај умјесто за очекиваних и минималних 10 милиона, вриједну државну имовину површине 27.972 м2 у центру града продала за само 3.692.304,00 еура од чега је Општини Бар припало нешто више од миллион, чиме је нанијела вишемилионску штету како Општини тако и држави Црној Гори, за шта мора одговарати пред надлежним органима- закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:07