/ ФОТО: Момчило Лековић
07/09/2021 u 16:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лековић: Сраман однос према црногорској историји

Што се тиче општине Бар и Душана Раичевића, дворац краља Николе може слободно да се сруши

Предсједник Клуба одборника Демократа Бар Момчило Лековић саопштио је да је иако се често каже „поклону се у зубе не гледа“, поклон Општине Бар барском Културном центру у виду 75 хиљада еура за санацију крова завичајног музеја - Дворца краља Николе представља мизерију и сраман однос према црногорској историји.

- Прво, јасно се закључује да се не ради о намјенски опредијељеним средствима, већ “кусуру” преосталом од културне манифестације Барског љетописа којем су се сваке године из општинске касе, без било какве контроле и извјештаја о утрошеним средствима уплаћивали износи од по 300 хиљада еура. Дакле, у односу на то Предсједниче Општине, у старту мизерно- истакао је он.

Друго, како додаје, да би показали "несразмјеру уложеног у разне пројекте са једне стране, и “кусуром” намијењеним за санацију дворца, са друге, приказаћемо пар примјера".

- Општина је за израду надвожњака према Бјелишима опредијелила и утрошила 2,5 милиона еура. Општина је за санацију само једне улице на Великом пијеску, и то по чистој интересној линији обезбиједила 338.991,60 еура, при чему је на истом мјесту такође интересно, појединцима обезбиједила воду за 560 хиљада еура. Општина је прије двије године за потребе обнове сопственог возног парка утрошила 290 хиљада еура. Општина је како каже, само ове године на разне пројекте утрошила преко четири милиона еура. То је дакле, мизерија број два, од 4 милиона, за санацију споменика културе “кусур” од 75 хиљада еура. Треће, у јучерашњем саопштењу из Општине истичу да је укупна вриједност радова нешто преко 290 хиљада еура. Како истиче директор Управе за заштиту културних добара, апсолутна неистина! У пројекту пише да је укупно потребно 467.293,72 еура (скоро пола милиона) што је шест пута више од “кусура” који даје Општина. Дакле, мизерија, а притом и неистина број три- поручио је Лековић.

И на крају, истиче, признаће да су се понадали.

- Слијепо смо повјеровали, нарочито након свих ових перипетија са потпредсједницом Општине која се попут спартака у старом Риму бори за своју идеју, историју и државу Црну Гору, да ће предсједник Општине црногорску историју односно њен споменик културе подржати са бар једном нулом на тих мизерних 75 хиљада, а не само “кусуром” преосталим од овогодишњег Барског љетописа. Тако да је сад потпуно јасно: што се тиче Општине и њеног Предсједника Раичевића, Потпредсједнице Спичановић и осталих,  Дворац краља Николе може слободно да се сруши- навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 20:32