/ -LAZAR RUZIC
04/05/2022 u 08:57 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Лепосавић за "Дан": Криминал је ушао у све поре црногорског друштва

Моје импресије су као и импресије доброг дијела грађана, а то је да ова влада тешко да може да успије. Са мањинском владом помирење је немогуће, казао је бивши министар правде

Мислим да би свака влада, без обзира на то ко је води и ко је у њој, требало да иде ка помирењу. Нажалост, моје импресије су као и импресије доброг дијела грађана, а то је да ова влада тешко да може да успије чак и у неким мање захтјевним задацима које је поставила, а камоли у тако битном циљу да помири све грађане. Дјелује да ова влада у сопственој структури има доста дисонантних тонова. Имамо различите странке, које су доскоро биле на политички супротстављеним половима, а сада су се одједном нашле у Влади. Са мањинском владом је помирење немогуће. Прво би та влада требало између себе да постигне кохезију, а није реално очекивати да ће се то десити убрзо, казао је у разговору за "Дан" бивши министар правде Владимир Лепосавић.

Он је истакао да помирење народа није помирење елита или страначких лидера.

– Влада је почела свој рад ћутањем када су у питању национална трвења. У овом случају овај догађај са каменовањем дјеце која су боравила на имању цркве. По питању једног таквог догађаја, који је заиста без преседана, Влада не само да није заузела јасан став, него се негдје и од премијера Абазовића чуло да се осуђује тај чин, али се још више осуђују родитељи дјеце. У Црној Гори се дешавало доста тога, али досад никад нису каменована дјеца – нагласио је бивши министар правде.

Влада није пала због смјене министра

Лепосавић је у разговору за "Дан" поновио да не искључује могућност да ће бавити политиком у будућности, али истиче да тренутно има много обавеза ван ње.

– Важно је да се људи окупе око исте идеје и да су окупљени око исте идеје спремни да допринесу. Оно што желим јесте да се постигне јединство, прије свега да се између Демократског фронта и Демократа, за које гласају грађани свих вјера и нација, али и нових партија постигне меморандум о заједничком понашању и међусобном ненападању. Још увијек имамо оне који желе да оптерећују јавност националном мржњом, хајком према Цркви, вјерницима... Оно што ја желим јесте јединство и озбиљност. Важно је да странке које су грађанске и слободне, које нису сарађивале са ДПС режимом, ни прошлим, ни сада, који се профилише као учесник у власти, постигну заједништво – истакао је Лепосавић.

Он је нагласио да Влада није пала због његове смјене јер је наставила да постоји и након његове смјене.

– Иста групација која је смијенила мене касније је оборила Владу. Међутим, смјењивали су нас из различитих разлога. Мене да не бих више радио, њих да би други дошли на власт, то јесте да би Абазовић постао премијер. И раније сам саопштио да ће пасти маске. Мислио сам прије свега да је непринципијелно понашање да се дио владајуће већине, окрене против дијела Владе и смјењује министре са ДПС-ом. То ми је био јасан знак да ће УРА наставити тим путем. Мојим колегама није било. Нажалост, када им је постало јасно, било је касно – истакао је Лепосавић.

Према његовом мишљењу, велики број грађана је незадовољан чињеницом да се ДПС враћа на власт, противно вољи грађана и противно ономе што су била обећања, прије свега коалиције "Црно на бијело".

image
-LAZAR RUZIC

– Мислим да вријеме ДПС владавине није прошло, бар не још увијек, јер је мањинска влада вратила ДПС у политичку орбиту. Ако не у Влади, свакако да буду дио већине, одлучиваће о судбини ове владе, о природи њених одлука и потеза. Ако имамо у виду да се ДПС враћа на сцену, тешко се може рећи да је српском народу боље. Немамо ситуацију да се српском народу пријети исељавањем на тракторима, али тешко да може да се каже да је боље. Још увијек траје еманципација грађана да су сви равноправни и да имају право да пјевају своје пјесме на сваком дијелу територије Црне Горе, јер зато држава и постоји – подвлачи наш саговорник.

Он не зна због чега још увијек није потписан Темељни уговор са Српском православном црквом.

– Говори се да Темељни уговор мора да буде усклађен са Уставом, а то се подразумијева. Наравно да је усклађен са Уставом – неће ваљда бити усклађен са великим народним куваром – рекао је Лепосавић.

Он је казао да су односи у влади Здравка Кривокапића били коректни, барем док је он био дио ње.

– Мислим да је та влада заслужила прелазну оцјену. Обавила је дио посла због којег је и формирана. Већи дио није, али нове владе ће ваљда наставити започето – додао је Лепосавић.

Коментаришући аферу чији је актер бивша предсједница Врховног суда Весна Меденица, истиче да је, без обзира на епилог поступка у том случају, криминал увелико ушао у све поре нашег друштва.

– Нама треба пуно искреног и јаког рада цијелих тимова људи, можда чак и генерације, да се корупција сведе на минимум. Нисам изненађен због поступка против Меденице, имајући у виду да су транскрипти стигли из иностранства. Грађани су дуго имали слутње, неки и доказе и износили их јавности. Борба против криминала и корупције тек предстоји – закључио је Лепосавић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 18:43