са састанка / - фото: Скупштина
01/02/2022 u 17:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Летонски министар са Бечићем: Реформе које је Црна Гора постигла задивљујуће

Министар Ринкевичс је пожелио све најбоље грађанима Црне Горе на европском путу уз поруку да ће Летонија наставити да пружа подршку као и до сада

Реформе које сте до сада спровели су задивљујуће. Неопходно је да наставите са реформама у правосуђу, казао је он и додао да би ново чланство послало поруку охрабрења Западном Балкану, поручио је министар вањских послова Летоније Едгардс Ранкевич на састанку са предсједником Скупштоне Алексом Бечићем.

Оцјењујући да је посјета министра Ринкевичса снажна потврда црногорско-летонског пријатељства и одраз узајамног уважавања и поштовања двије земље, предсједник Бечић је истакао да је Црна Гора опредијељена да у будућности гради још снажније међудржавне односе са Летонијом, првенствено кроз интензивирање политичког дијалога и размјену посјета на највишем и високом нивоу .

 - Односе Црне Горе и Летоније карактерише партнерство, отвореност, те континуирана међусобна подршка у оквиру билатералних и мултилатералних формата сарадње. Летонија је помогла наш евроатлански пут и сада пружа подршку приступним процесима ка чланству у ЕУ - казао је Бечић.

Предсједник црногорског парламента је упознао министра са политичким дешавањима у земљи, историјском смјеном власти и транзиционим периодом који је услиједио, оцјењујући да су ова политичка дешавања била лекције у демократском сазријевању друштва, те нагласио да је Црна Гора на бази Споразума који су носиоци побједничких листи потписали након избора, остала снажно на европском и евроатланском путу.

 - Чињеница да данас имамо подршку грађана европском и евроатланском путу која је на историјском максимуму, најчвршћи је доказ и показатељ да Споразум није само имао формалну, већ у потпуности практичну снагу и важност  - казао је Бечић.

Бечић је нагласио да Европа јесте ,,велики спољнополитички циљ Црне Горе и оно око чега постоји политички консензус”.

У том контексту предсједник је говорио о испорученим резултатима у оквиру приступних процеса, осврнуо се на стопостотну усклађеност вањске политике са политиком ЕУ, али и нагласио да је одлука Црне Горе да прихвати мјерила у оквиру нове преговарачке методологије, што нашој земљи није ишло у прилог, била и,,жеља да покажемо кооперативност ка нашим европским партнерима”.

image

фото: Скупштина

- фото: Скупштина

Како је истакао, оцијењено је да је ,,важно највећу енергију усмјерити ка најтежим питањима, а то су свакако питања корупције и успостављања владавине права”.

 - Наша принципијелност и досљедност на ЕУ путу није упитна ни у једном тренутку - казао је Бечић, уз подсјећање да наша земља нема отворених билатералних проблема са сусједима, те да је политика добросусједских односа један од приоритета спољнополитичког дјеловања.

Он је оцијенио и да је процес приступања двосмјеран, те да би био значајан за обије стране, шаљући поруку мање мотивисаним земљама кандидатима, али и трећим странама констатујући да је Западни Балкан и суштински дио Европе.

Говорећи о реформама које су спроведене у претходном периоду, Бечић је министра упознао са оствареним резултатима, указујући најприје на успјех остварен у сфери економије и социјалних рјешења, нагласивши да је цјелини процеса снажан допринос и замајц дао управо Парламент.

Бечић је поздравио важност јачања парламентарних односа двије земље и подсјетио на капацитет Групе пријатељства два парламента, те поручио да би му било задовољство да у будућности угости предсједника Парламента Летоније.

Оцјењујући да је Црна Гора земља кандидат која је постигла много, министар ваљских послова Летоније Едгарс Ринкевичс, је указао на важност усклађености спољне политике Црне Горе са политиком ЕУ и поручио да Летонија снажно подржава процес проширења.

Указујући на важност парламентарне сарадње министар је нагласио да је, уз ограничења које је донијела пандемија, потребно уложити додатан труд како би она била оснажена, те поводом одржавања Самита три мора, који ће између осталог имати и парламентарну димензију, упутио позив предсједнику Бечићу.

 - Самит је добра прилика да разговарамо о јачању регионалне и билатералне сарадње, као и прилика да ви представите своје виђење прилика на Западном Балкану, али и да ми изложимо наше виђење прилика у окружењу. Сматрам да ће Самит бити прилика да се дође до корисних рјешења - казао је министар.

Похваливши реформе које је Црна Гора до сада постигла, министар Ринкевичс је пожелио све најбоље грађанима Црне Горе на европском путу уз поруку да ће Летонија наставити да пружа подршку као и до сада.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:13