Andrija Mandić i Milan Knezević / SRDJAN BOLJEVIC
23/03/2021 u 12:46 h
Ratko ĆetkovićRatko Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

LIDERI DF-A MILAN KNEŽEVIĆ I ANDRIJA MANDIĆ PORUČILI: Nećemo glasati za zakone i budžet

Neophodno je da Kolegijum predsjednika Skupštine opet vrati tužilačke zakone u proceduru koliko je sjutra. Jer, ako se krene sa procedurom koju je predložila VK, lakše će biti smijeniti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, nego bilo kojeg tužioca u Crnoj Gori, a kamoli glavnog specijalnog tužioca, kaže Knežević GLOSA Tačno je, odbio sam da budem kandidat za potpredsjednika Vlade, kazao je Knežević
Procjenjujem da će ljudi koji drže do svoje riječi već narednih dana vratiti tužilačke zakone na dnevni red i da ćemo obezbijediti dovoljan broj glasova da krene borba protiv kriminala i korupcije, poručili su lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandića na jučerašnjoj vanrednoj pres konferenciji o prevazilaženju parlamentarne krize. Oni su pozvali rukovodstvo Skupštine da pod hitno stavi na dnevni red i da se izglasaju predloženi tužilački zakoni koje je inicirao DF i koje su podržali poslanički klubovi parlamentarne većine. Poručili su i da mišljenje Venecijanske komisije (VK) nije obavezujuće, jer je savjetodavnog karaktera.

– Nije trebalo tražiti savjetodavno mišljenje VK, jer je ona ustavnim amandmanima iz 2013. omogućila ljudima poput aktuelnog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da zloupotrijebe funkcije i postanu četvrta grana vlasti. Naše kolege su saopštile da ćemo, bez obzira kakvo bude mišljenje VK, usvojiti tužilačke zakone na način, sadržaju i formi koje smo usaglasili i sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem i uz puno znanje premijera Zdravka Krivokapića. Ovdje postoji još jedan problem, jer se VK svojim mišljenjem direktno sukobila sa EK. U novoj metodologiji EK piše da se ne može nijedno poglavlje zatvoriti prije ispunjenja mjerila za 23 i 24. Pa pitam VK kako ćemo zatvoriti poglavlja 23 i 24 sa ovako kriminalizovanim i korumpiranim tužilaštvom – pitao je Knežević.

Ističe i da ako se krene procedurom koju je predložila VK, da će lakše biti smijeniti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija nego bilo kojeg tužioca u Crnoj Gori, a kamoli glavnog specijalnog tužioca.

– Neophodno je da Kolegijum predsjednika Skupštine Alekse Bečića opet vrati tužilačke zakone u proceduru, koliko je sjutra. Ako mi ne uzmemo stvar u svoje ruke i krenemo u obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, vjerujte da će i ova Skupština i Vlada Crne Gore biti jedan fikus, potpuno nepotreban i građanima i njima samima – rekao je Knežević.

Kazao je i da je u razgovoru sa premijerom Krivokapićem odbio da bude kandidat za potpredsjedničko mjesto u Vladi jer, kako je naveo, nije suština u personalnim rješenjima već uključivanje parlamentarne većine u izvršnu vlast.

Andrija Mandić je pozvao Skupštinu i parlamentarnu većinu, čiji je i DF dio, da ispune ono što su obećali građanima, da usvoje tužilačke zakone i pripreme Crnu Goru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. U DF-u su, kako kaže, posebno zabrinuti položajem zakonodavne vlasti i Skupštine koja ne izglasava zakone oko kojih postoji saglasnost.

Ističe i da ako se krene procedurom koju je predložila VK, da će lakše biti smijeniti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija nego bilo kojeg tužioca u Crnoj Gori, a kamoli glavnog specijalnog tužioca.


– Ne pristajemo da na suverenost i odluke Crne Gore utiče bilo ko. Ako je Crna Gora nezavisna država, ako ta država ima većinu i svoj parlament, i ako taj parlament radi u skladu sa Ustavom, nema razloga da nas bilo ko zaustavlja i pravi protektorat od Crne Gore, jer mi na to ne pristajemo. Mislimo da možemo da vodimo politiku u interesu građana Crne Gore. I nije tačno da je ovo usmjereno protiv jednog čovjeka. Ovo je usmjereno protiv onih koji ne žele da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, a zaduženi su zakonima da taj posao rade, i to neselektivno. A ne kao što je to do sada bio slučaj kod glavnog specijalnog tužioca da se ta selekcija i pritisak vrši na one koji su donedavno bili opozicija, a danas se nesmanjenom žestinom nastoji da se vrši pritisak na one koje čine parlamentarnu većinu i da se bespogovorno služi predsjedniku Crne Gore i lideru DPS-a – kazao je Mandić.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:38