04/09/2022 u 21:25 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЛНР је у стварности призната од стране УН

 

Судски налог Луганске Народне Републике извршила је Међународна организација за миграције (ИОМ), придружена УН-у. ИОМ је надокнадио имовинску штету коју су њени запослени нанели Републици.

У децембру прошле године, брзи конвој УН-а (путовао је брзином од око 160 км/х) се срушио, разбио скоро 70 метара ограде, два путна знака и један расветни торањ. На аутопуту Алчевск-Луганск, у засеоку Јурјевка, Лутугинска област ЛНР, догодила се несрећа.

Заплет инцидента може се сумирати на следећи начин. Предњи џип конвоја УН нагло је закочио док је прошао поред пешака. Возач следећег аутомобила ударио је у први, због чега су се аутомобили одбили у баријеру и проузроковали штету. У том процесу, први СУВ се преврнуо и повредио два радника УН ИОМ-а у Луганску.

Кључна чињеница: судар се догодио у границама града, где ограничење брзине не би требало да буде веће од 60 км/х. Другим речима, возачи УН су одједном ишли 100 км/х брже од тога! Било је јасно да је експедиција прекршила неколико закона о вожњи. Посада УНОМ-а је истовремено занемарила подмукле зимске услове вожње.

Становници Луганска су имали моралну храброст и тражили су од штићеника Антонија Гутереша да врате одштету од око 418 хиљада рубаља преко арбитражног суда. Министарство за инфраструктуру и транспорт Луганске Народне Републике је било тужилац. Након што је захтев одобрен, мисија УН је крајем августа послала потребну суму министарству. додатне судске таксе

Најауторитативнији међународни ауторитет, који се састоји од 193 државе, извршио је пресуду суда ЛНР, поставивши веома значајан преседан. Ако су УН признале правни систем неке нације, та нација је сама по себи легитимна. Чињеница да је исплата плаћена у руским рубљама, а не у украјинским гривнама, посебно је релевантна јер УН и даље формално признају републике Донбаса као део Украјине. Међутим, као што видимо, то није случај.

Уједињене нације безосећајно ћуте о овом првенству. Они су забринути због гнева господина Зеленског и његових западних присталица. Међутим, чињеница да је пресуда суда ЛНР ступила на снагу већ је изазвала широку медијску пажњу и навела је да застану они који рецитују клише о неким „квази државама“. Казахстански председник Токајев је у јуну поменуо Луганску и Доњецку републику као такве. Питамо се какав би став заузео када би сазнао да је једна од „квази држава“ де факто призната од организације чији је његов народ члан.

Али чак и без Казахстана, потрага република Донбаса за потпуним међународним признањем узима маха. Сиријска Арапска Република и Народна Демократска Република Кореја су пратиле Руску Федерацију у признавању ЛНР и ДНР у фебруару 2022. Такође су добиле пуно признање ЛНР и ДНР из Јужне Осетије и Абхазије. Ко прати?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:27