Izbori u Herceg Novom, Izbori u Herceg Novi / -SRDJAN BOLJEVIC
15/09/2021 u 17:09 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Локални избори одлажу попис становништва

Препоруке међународних институција су да се попис не одржава у изборној години и да се избјегне било какво повезивање пописа са предизборном кампањом

Предсjедник државе Мило Ђукановић јуче је расписао локалне изборе у три града – Моjковцу, Петњици и Цетињу, који ће бити одржани 5. децембра ове године.

– Расписуjем изборе за одборнике у Скупштини општине Моjковац, Скупштини општине Петњица и Скупштини Престонице Цетиње. Избори ће бити одржани 5. децембра 2021. године. Ова одлука ступа на снагу даном доношења и биће обjављена у "Службеном листу Црне Горе" и у "Службеном листу Црне Горе – општински прописи"– наводи се у одлуци црногорског предсједника.

Таква одлука довела је у питање одржавање пописа становништва, домаћинстава и станова планираног за крај ове године. Недавно је постигнута сагласност најприје у вези са усвајањем Закона о попису становништва на првој наредној сједници Скупштине, па онда и око спровођења ток акта. Из највеће коалиције власти, "За будућност Црне Горе", више пута је поручено да ако не буде пописа ове године неће бити ни владе на чијем је челу Здравко Кривокапић. Премијер је потом саопштио да је Министарство финансија и социјалног старања припремило предлог закона и да ће се он наћи пред посланицима. Како је Скупштина сада на одмору, а 1. октобар је први дан редовног засједања, закон се не може усвојити прије октобра, осим уколико 27 посланика не искористи право које им даје пословник и затражи ванредну сједницу и тако убрза цијели процес.

Вучуровић: Ђукановићева одлука ништа не мијења

Посланик Демократског фронта (ДФ) Јован Вучуровић казао је за "Дан" да ће пописа бити јер тако закон налаже, при чему је сасвим небитно то што је Ђукановић расписао изборе такође за крај године.

– Попис ће се одржати кад закон налаже, а то jе до краjа ове године, и ту jе потпуно небитан Мило Ђукановић, коjи се након што jе 5. септембра утекао са Цетиња више не може кандидовати ни за тзв. комиту. Страх од пописа коjи показуjу Ђукановић, његова политичко-криминална организациjа и послуга из диjела НВО сектора сасвим jе логичан, jер ће он показати праву слику Црне Горе а истина ће наjвише погодити бивши режим, коjи jе претходне пописе фалсификовао, а грађане излагао притисцима и уцjенама. Ништа више у Црној Гори не зависи и не смиjе да зависи од Ђукановића. Наjзад се стичу услови за демонтажу система зла коjи jе децениjама уништавао Црну Гору и за одговорност оних коjи су у томе учествовали – поручио је Вучуровић.

Законом је предвиђено да се попис одржава на сваких десет година, па би требало да буде одржан ове године, с обзиром да је последњи одржан 2011. Такође, препорука са међународних адреса је да се попис не одржава у изборној години и да се избјегне било какво повезивање пописа са предизборном кампањом.

Заказивањем локалних избора у три општине обесмислило је и предлог да се сви локални избори планирани ове и почетком наредне године одрже истог дана (што је, такође, препорука која годинама стиже са међународних адреса), а све како би се избјегле константне изборне тензије, с обзиром да би Црна Гора у неколико година имала више изборних процеса.

У првој половини јула ове године предсједник Скупштине Црне Горе и лидер Деморатске Црне Горе Алекса Бечић поднио је предлог Закона о допуни Закона о локалноj самоуправи, који предвиђа одржавање свих локалних избора у 18 општина у једном дану. Предложено је да предсjедник државе прве наредне изборе за одборнике у Скупштини престонице Цетиње и скупштинама општина Моjковац, Петњица, Улцињ и Беране расписаше истовремено са расписивањем редовних локалних избора у Подгорици, али и још једном броју општина, и да сви ти изборни процеси буду одржани у мају наредне године. Уз то је предложено и да СО Тузи, гдје избори треба да буду одржани почетком марта 2023. године, донесе одлуку о скраћењу мандата одборника како би избори за одборнике у тоj скупштини општине такође били одржани у 2022. години.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:40