Дрита Лола / - ДПС
06/11/2021 u 17:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лола Дрита пресједница Алијансе жена ДПС-а

Препозната jе по активизму у култури, и као директорица „Сеанема Филм Фестивала”, док jе у приватном сектору активна као филмска продуцентица. Звање мастерице стекла jе на универзитету у Единбургу

На Конгресу Алиjансе жена Демократске партиjе социjалиста, за нову предсjедницу изабрана jе Дрита Лола. Данашњим Конгресом, како истичу из ДПС-а, настављен jе континуирани процес спровођења унутарпартиjских реформи, у циљу обнављања организационе и кадровске структуре партиjе.

– Идеjу родне равноправности у ДПС-у ниjесмо доживjели као jедну од идеjа коjе су у тренду, нити дио модерног наратива савремене политике. Родну равноправност у ДПС-у доживљавамо као изазов на путу еманципациjе црногорског друштва – поручио jе лидер ДПС-а Мило Ђукановић.

Потпредсjедница ДПС Сања Дамjановић jе истакла да jе поносна на историjску духовну, креативну снагу и љепоту жена у Црноj Гори, на њихову исконску храброст и посвећеност породици и своjоj држави. Она jе указала на неупитно будуће дjеловање, образовање, лидерство жена и њихову важну улогу у глобалним изазовима са коjима се сусриjећемо.

– Више него икада, и свиjету и Црноj Гори, потребни су уjедињени ресурси, велике идеjе, енергиjа коjа мисли и емоциjа коjа ствара - боље и одрживо окружење! Демократска партиjа социjалиста као наjвећа партиjа у Црноj Гори биће jош jача и одлучниjа у намjери да Црну Гору води ка таквим, савременим друштвима, увиjек спремна да у оквиру Европске униjе диjели и заjедничку обавезу, али и одговорност. Радећи тимски, и данашњим Конгресом остаjемо посвећени овим циљевима, jачамо Алиjансу жена као jедан од носећих стубова политичког дjеловања наше партиjе, имамо визиjу како да и наше друштво промиjенимо набоље, визиjу како да остваримо наше европске снове – поручила jе Дамjановић.

Лола jе нагласила да се не смиjемо безбрижно завалити у удобну претпоставку, да праве идеjе превладаваjу над патриjархатом.

– Да бисмо изградили jедно здраво и стабилно друштво, засновано на поштовању jеднаких могућности, jош jе дуг пут пред нама. Алиjанса се мора снажно фокусирати на политичко и економско оснаживање жена, jер само тада можемо да обезбиjедимо дjевоjкама и женама ресурсе коjи су им потребни да превазиђу препреке са коjима се свакодневно суочаваjу, укључуjући и насиље. Ако желимо више жена у политици и да политика буде осjетљивиjа и наклоњениjа женама, морамо наше жене и дjевоjке економски оснажити – поручила jе Лола.

Додала jе да jе мултикултурализам Црне Горе наjвећи потенциjал, као и важан капитал шире европске породице.

Лола jе дипломирала фармациjу и има дугогодишње искуство рада у цивилном и приватном сектору.

Препозната jе по активизму у култури, и као директорица „Сеанема Филм Фестивала”, док jе у приватном сектору активна као филмска продуцентица. Звање мастерице стекла jе на универзитету у Единбургу.

На Конгресу су учествовале и гошће из патриjа коалиционих партнера. Присутнима су се обратиле посланице Драгиња Вукасановић Станковић и Кенана Струjић Харбић, те предсjедница Форума жена Социjалдемократа Ивана Рашчанин Радичевић.

На конгресу jе учешће узела и предсjедница НВО Европски покрет Србиjе са Косова и Метохиjе, Рада Траjковић.

Онлајн путем Конгрес су поздравили предсjедница жена Социjалистичке интернационале Оуафа Хаjи, предсjедница жена Партиjе европских социjалиста Зита Гурмаи, потпредсjедница СПД Њемачке Клара Геjвиц, предсjедница Женске мреже за Централну и Jугоисточну Европу Даша Шашиц Шиловић, предсjедница Форума жена СДСМ и посланица у Скупштини Сjеверне Македониjе Снежана Калевска-Ванчева, предсjедница Скупштине Европског форума за вањску политику и бивша министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић, предсjедница Хелсиншког одбора за људска права у Србиjи Соња Бисерко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:58