Кредит код кинеске банке за изградњу аутопута изазвао и политичке посљедице
26/09/2021 u 13:17 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лондонски "Економист интелиџенс јунит" оцијенио: Црна Гора у замци кинеског кредита

Све већа пажња посвећена је кинеском кредитирању влада на Западном Балкану због геополитичких и економских импликација, због чега се може говорити о озбиљним посљедицама и својеврсној замци, указано у анализи ЕИУ

Упркос томе што Европска унија (ЕУ) није директније одговорила на прве захтјеве црногорске владе да им помогне око отплате кредита код кинеске банке, извјесно је да ће ЕУ помоћи на неки начин, пише у анализи лондонског института "Економист интелиџенс јунит" (ЕИУ) о Црној Гори. Тај институт је аналитичко крило лондонског листа "Економист" и редовно анализира дешавања у Црној Гори и региону.

Како се наводи у анализи, кредит Црне Горе који је узет код кинеске банке за изградњу дионице аутопута ка сјеверу земље изазвао је значајне политичке и економске посљедице.

– Све већа пажња посвећена је кинеском кредитирању влада на Западном Балкану због геополитичких и економских импликација, због чега се може говорити о озбиљним посљедицама и својеврсној замци. Кредите даје кинеска Увозно-извозна банка, са роком доспијећа 15 до 20 година, по каматама од два до три одсто, уз фокус на инфраструктуру. При садашњем стању, уговорени износ је три одсто БДП -а у Босни и Херцеговини, седам одсто у Србији, осам одсто у Сјеверној Македонији, а 21 одсто у Црној Гори. Годишње просјечне отплате су испод један одсто БДП -а за све осим за Црну Гору (1,8 одсто) – пише у анализи ЕИУ.

Ђукановић: Балкански проблеми не смију се игнорисати

Црногорски предсједник Мило Ђукановић оцијенио је да смо најбоље вријеме за европску интеграцију пропустили. Он је то казао одговарајући на питање медија у Њујорку да ли је регион западног Балкана стављен по страни да се сам избори са изазовима. Он је подсјетио на еуроентузијазам који је постојао након пада Берлинског зида и како су ту шансу одлично искористиле друге земље централне, источне и југоисточне Европе.

– Нажалост, на простору бивше Југославије смо имали крвави распад наше претходне заједничке државе и изгубило се то добро вријеме – рекао је Ђукановић.

Он је додао да су у међувремену стигли проблеми и у ЕУ и европски савез је сада заокупљен својим проблемима. Ђукановић је истакао да је већ упозорио да је привид ако то сматрају својим проблемима, а балканске проблеме не сматрају.

– Искуство из 90-их година показало је да када ти балкански проблеми измакну контроли онда постају приоритетни проблеми не само Европе, него и шире међународне заједнице. Мора се у ЕУ гледати на балканске проблеме и упозорења која годинама стижу са разних адреса, па и са црногорске адресе – навео је Ђукановић.

Све ово, како сматрају аутори анализе, могло би направити простор за већу улогу пласирања средстава ЕУ за финансирање инфраструктурних пројеката, захваљујући актуелним дешавањима на Западном Балкану.

– Већ је створен инвестициони план који би могао да обезбиједи грантове од седам одсто до 18 одсто укупног БДП-а у земљама региона за период од 2021. до 2027. године. Кинеско кредитирање влада и друштвених предузећа на Западном Балкану велико је у односу на величину економија у већини земаља. Уговорени износ кредита у процентима. Средства осигурана путем ових зајмова исплаћују се током неколико година, па се уговорени износ још не појављује у потпуности у званичној статистици дуга, јер укључује само дио средстава који је исплаћен – наведено је у анализи ЕИУ.

Аутори анализе су закључили да ЕУ мора одлучније да се укључи да би на дужи рок успјела да оствари зацртане циљеве, имајући у виду утицај трећих страна, посебно Кине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:08