Либерална партија / - фото: ЛП лого
06/02/2022 u 10:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЛП: Наjоштриjе осуђуjемо покушаj узурпациjе локалитета Златица

А оно што ниjе предала влада, Црква Србиjе као и до сада узурпира и отима сама, вршећи културоцид, поручили су из Либералне партије

Црква Србиjе наставила jе да отима црногорску имовину и црногорска културна добра. Након што су уз безрезервну помоћ и логистику бивше светосавске Владе, коjу jе формирао покоjни Митрополит, и вjештачке парламентарне већине отели цркве, манастире и гробља коjе су градили Црногорци и аутокефална Црногорска црква, сада су се окренули и ка коначноj узурпациjи ранохришћанских споменика насталих приjе раскола у хришћанству, поручили су из Либералне партије.

- Либерална партиjа наjоштриjе осуђуjе покушаj узурпациjе локалитета Златица од стране Цркве Србиjе jер jе риjеч о културно историjском споменику коjи припада држави Црноj Гори, како гласи и пресуда европског суда за људска права у Стразбуру из 2020. године. Наиме, Црква Србиjе, коjоj се придружила и Влада Србиjе, тужила jе Црну Гору тражећи реституциjу црквене имовине у Црноj Гори. Суд у Стразбуру jе утврдио да подносиоци тужбе ниjесу имали “постоjећу имовину” нити “легитимно очекивање” за повраћаj имовине чиjу су реституциjу захтиjевали. Из одлуке Међународног суда у Стразбуру jасно прозилази да jе имовина коjу jе потраживала СПЦ, у вриjедности од више стотина милиона еура, заправо државна имовина - казали су из ове партије.

Како су истакли, све ово ниjе била кочница 42. Влади Црне Горе да црногорско културно-историjско насљеђе преда у руке цркве друге државе.

- А оно што ниjе предала влада, Црква Србиjе као и до сада узурпира и отима сама, вршећи културоцид. Златица jе само логичан сљед. Након Румиjе и Превлаке, остало им jе да отму Златицу и Дукљу, гдjе планираjу да граде светосавске обjекте, а како би се уништио сваки траг постоjанjа државе Дукље. Нећемо ниjемо посматрати отимачину црногорског културног блага нити ћемо дозволити даљи културоцид и очито кршенjе свих закона и одлука међународних судова - закључили су из Либералне партије. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:55