/ LP
29/06/2022 u 12:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

LP: Ne ponižavanju Crne Gore, vrijeme za smjenu 43. Vlade

Ugovor koji je Vlada spremna da potpiše sa SPC u Crnoj Gori ravan je veleizdaji interesa države Crne Gore i nećemo dopustiti da se takav ugovor u ovoj formi potpiše, saopštili su iz Liberalne partije

Liberalna partija gajila je nadu i očekivala da će 43. Vlada Crne Gore biti Vlada kontinuiteta trasiranog crnogorskog evropskog i građanskog puta, međutim, očigledno da ona nije do kraja odbacila mitomanske i poslušničke prakse Vlade Zdravka Krivokapića. Ugovor koji je Vlada spremna da potpiše sa SPC u Crnoj Gori ravan je veleizdaji interesa države Crne Gore i nećemo dopustiti da se takav ugovor u ovoj formi potpiše, navodi se u saopštenju Liberalne partije.

- Falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom. U samom ugovoru, dostupnom javnosti bar 7 članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito  izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija - navode Liberali.

Navode da Vlada sekularne države ne može i ne smije potpisati akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama.

- Samo Temeljni ugovori Srpske pravoslavne crkve ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, imaće podršku liberala. Tim ugovorom nikako se ne može priznati supermacija SPC i njen kontinuitet od čak 1219. godine, bez ikakvog utemeljenja, kad i njena majka crkva u Srbiji priznaje njeno postojanje tek od 1836, a znamo da je SPC kao takva nastala tek 1920. godine ukazom kralja Aleksandra Karađoređevića, a država se mora voditi pravnim kontinuitetom i činjenicama a ne mitovima - navodi se u saopštenju.

Oni pozivaju premijera da se vrati svojim izvornim principima koje je i proklamovao u ekspozeu zbog kojeg je i dobio podršku, a to je evropeizacija i demokratizacija Crne Gore a ne njena klerikalizacija i nazadovanje.

- Jasno je da ovakav Ugovor sa SPC niko ne smije potpisati, nije smio ni bivši premijer Krivokapić, inače apostol SPC. Postavlja se pitanje čemu plasiranje bezvrijednih nacrta ugovora u vremenu teške socijalno-ekonomske krize - ističu iz LP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:24