Есад Шаиновић, Генерални секретар ЛПЦГ / -ZDRAVKO_BAJZEK
02/06/2022 u 14:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЛП: Опрезно са “Опен Балкан”, Црна Гора не смије жртвовати своју ЕУ будућност

Врло је мало информација или позитивних показатеља за Црну Гору у овом пројекту, па чак задња истраживања говоре да готово половина грађана није уопште информисана о “Опен Балкан” иницијативи, наводи он

Црна Гора мора бити веома опрезна са идејом укључивања у пројекат “Опен Балкан”, сматра Есад Шаиновић, Генерални секретар ЛПЦГ.

-Као држава која је отворила сва преговарачка поглавља и затворила неколико веома важних поглавља, и има јасну европску перспективу, Црна Гора не смије довести у питање или чак жртвовати своју ЕУ будућност. Сами концепт овог пројекта као идеја није нужно лош, међутим, поставља се реална сумња која се изражава чак и са највиших адреса ЕУ да је ово само покушај “утјешне награде” за државе Западног Балкана као замјена за пуноправно чланство у ЕУ- наводи Шаиновић.

Додаје:"Осим тога, оно што овај уговор обезбјеђује државама потписницама, Србији, Албанији и Сјеверној Македонији, сигурно јесте искорак за те државе, међутим Црна Гора у великој мјери већ ужива сва та права и олакшице кроз билатералне уговоре са свим тим земљама. Наиме, наши грађани могу путовати са личном картом у све државе региона, Црна Гора нема отворених питања са својим сусједима и у врло је добрим односима са свим државама".

-Поставља се питање колико би Црна Гора могла да остане имуна на политичке утицаје, који су увијек доминантнији над економским, од стране јасно проруског Београда и његових већих покровитеља из Москве или других центара моћи? Имајући на уму великодржавну и агресивну националистичку агенду званичног Београда која, ионако, свако мало покушава да дестабилизује политике прилике у Црној Гори и отворено се мијеша у политичке процесе, реална је опасност од тихе асимилације Црне Горе у таквом аранжману- наводи он.

Додаје:"Врло је мало информација или позитивних показатеља за Црну Гору у овом пројекту, па чак задња истраживања говоре да готово половина грађана није уопште информисана о “Опен Балкан” иницијативи. Чини се да је, за сада, овај пројекат више маркетиншка иницијатива амбиција руководства Србије које покушава да се наметне као важан фактор усљед својег неповољног међународног положаја и снажних руских утицаја, а Црна Гора сигурно не треба да буде дио таквих процеса и замагљивања јасне европске перспективе региона и својих грађана".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:18