Лукашенко / -ФОТО: PRESIDENT.GOV.BY
07/12/2021 u 18:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лукашенко одлучио: Бјелорусија од 1. јануара уводи санкције Црној Гори

На листи хране чији је увоз забрањен нашле су се месне прерађевине, со, млијеко, ораси, воће...

Бјелорусија од 1. јануара 2022. године уводи ембарго на увоз широког спектра прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције против званичног Минска, саопштила је прес-служба бјелоруске владе.

- Утврдити списак робе, поријеклом из ЕУ и њених чланица, САД, Kанаде, Норвешке, Албаније, Исланда, Сјеверне Македоније, Уједињеног Kраљевства, Црне Горе, Швајцарске, забрањене за увоз на територију Бјелорусије и продају на територији Бјелорусије - наводи се у документу објављеном на порталу правних информација.

Kако је прецизирано, за само 10 мјесеци ове године Бјелорусија је из поменутих „земаља које спроводе дискриминациону политику и реализују непријатељске акције против ње“ увезла храну и прехрамбене производе у вриједности од преко 530 милина долара.

Прес-служба владе Бјелорусије истиче да је одлука донијета „с обзиром на сталне покушаје колективног Запада да изврши незаконити санкциони притисак на земљу“.

На листи хране чији је увоз забрањен нашле су се месне прерађевине, со, кондиторски производи, млијеко, ораси, воће и живе свиње.

Ембарго се неће односити на храну за бебе и неке друге артикле.

Такође се напомиње да ће истовремено бити предузете мјере како би се обезбиједила равнотежа на потрошачком тржишту, између осталог и помоћу производа домаће производње. Роба која се не производи у Бјелорусији, а чији је увоз забрањен, биће замијењена робом из пријатељских држава, јавља прес-служба.

Главне одредбе ступају на снагу 1. јануара 2022. године и важе шест мјесеци.

У случају даље негативне динамике односа листа забрањених производа може се допунити, прецизирано је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:22