Лукшић / Foto: Arhiva, Dan
30/10/2021 u 12:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лукшић: Политичке елите у Црној Гори су понекад дио проблема

Сви морају прихватити Црну Гору таква каква јесте и суочити се са свим њеним предностима и манама, каже бивши премијер

Сви морају прихватити Црну Гору таква каква јесте, суочити се са свим њеним предностима и манама и доћи до рјешења, казао је у интервјуу за агенцију Мина бивши премијер Игор Лукшић.

- Политичке елите су понекад дио проблема, а њихова је обавеза да то не буду. У времену декарбонизације, дигиталне трансформације и одрживог раста, ми изгледа да прво морамо порадити на одрживости нашег друштва - оцијенио је Лукшић.

Он је казао да држава која претендује да уђе у Европску унију (ЕУ), да би успјела у владавини права, мора да покаже адекватан ниво политичке културе који подразумијева адекватно функционисање свих сегмената политичког система.

- То значи поштовање и формалних и неформалних правила- сматра он. 

Оцијенио је да је у Црној Гори у процесу приступања ЕУ урађено пуно, не само што су отворени преговори, већ и сва поглавља.

- Влада коју сам водио практично је за осам - девет мјесеци испунила оно што се мислило да је немогуће у кратком року и да ће године бити потребне, и заслужила препоруку за отварање преговора у октобру 2011, прије отприлике десет година - казао је Лукшић.

Додао је да је имао задовољство да предводи црногорску делегацију на више међувладиних преговора током којих је отворено више од 20 поглавља.

- Јасно је по томе да је Црна Гора и даље лидер у региону. Ипак, уколико ме питате да ли је могло више за претходних десет година, вјерујем да јесте. Kада се говори о владавини права на примјер, једнако као и квалитет правосудног система, ту област би требало да карактерише и квалитет политичког система - казао је Лукшић.

Сматра да Црној Гори недостаје довољно европског оптимизма и самим тим и нужне европске климе, без обзира на истраживања јавног мњења која показују другачије.

- Једна је ствар рећи да сте за чланство у ЕУ, а друга шта радите да то постигнете. Додатно, поћи у контексту промјене власти од тога да је све раније било погрешно, је само по себи апсурдно и уводи вас у самодеструкцију. Зато је очигледно потребно пуно политичког, али и менаџерског труда да би се брод усмјерио у правом смјеру. Ипак, вјерујем да је вријеме за политички дијалог у Црној Гори, јер је продуктиван дијалог једна од кључних карактеристика културе владавине права- закључио је Лукшић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:26