Игор Лукшић / - ТВЦГ
07/11/2021 u 16:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лукшић: Преиспитивање у ЕУ не треба да нас обесхрабри

Увиjек сам за то да jе већа одговорност на земљама коjе желе да уђу у ЕУ, испуњаваjући оне критериjуме, чинећи да примиjене те критериjуме. Треба имати у виду да jе процес придружења комплексниjи него што jе био приjе 10 или 20 година, наводи Лукшић

Пандемиjа jе, након мигрантске кризе, Брегзита и других изазова, утицала да Европа остави по страни питање проширења, али то не би требало да обесхрабри земље коjе теже чланству у Европскоj униjи, сматраjу саговорници Дневника. Док се Европа не консолидуjе, кажу да би кандидати требало да наставе да раде и испуњаваjу постављене задатке.

Апетит Европске униjе за новим чланицама очигледно се смањио. Потврда тога jе, каже професор Драган Ђукановић, посљедњи извjештаj Европске комисиjе. Тренутно стање jе неодрживо, поручуjе, и депримираjуће, посебно за Западни Балкан.

“Ово су само неки у низу извjештаjа, коjи су били и коjи ће бити, али мора постоjати jедне врста jасниjе визиjе од стране ЕУ када jе у питању Балкан, jер jе постоjеће стање прилично неодрживо”, поручио jе Драган Ђукановић предсjедник Центра за спољну политику.

Да jе ово период преиспитивања, сматра и бивши црногорски премиjер Игор Лукшић током чиjег мандата jе Црна Гора отворила преговоре са ЕУ. Ипак, каже, то не треба да нас обесхрабри.

“Увиjек сам за то да jе већа одговорност на земљама коjе желе да уђу у ЕУ, испуњаваjући оне критериjуме, чинећи да примиjене те критериjуме. Треба имати у виду да jе процес придружења комплексниjи него што jе био приjе 10 или 20 година”, наводи Лукшић.

Ипак, Лукшић не губи наду да се преданим радом европским партнерима може ставити до знања да Балкан може да досегне европске домете.

Посебно обесхрабрење jе, сматра Горан Свилановић, изазвао рjечник коjим jе посљедњи Извjештаj писан.

Тако су земље чланице кандидати, каже, сада постале партнери,а проширење jе замиjењено перспективом.

“Кредибилност jе оно што jе нестало, нема повjерења да процес тече,нема га у Бриселу, нема га у нашим главним градовима, министри знаjу да ту нешто стоjи, немаjу поверења да таj процес траjе”, навео jе Свилановић из Европке мреже лидерства.

Хлађење Европе од Балкана резултат jе консолидациjе унутар породице, кажу саговрници ТВЦГ.

Судбина еурозоне, зеленог договора и борба против ковида само су нека од питања коjа скрећу пажњу европи с проширења, закључуjу за Ђукановић, Лукшић и Свилановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:58