Милер и Кордић / -КЕИ
15/01/2022 u 06:20 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мајкл Милер нови шеф јединице за Србију и Црну Гору у Генералном директорату за сусједство и преговоре о проширењу ЕК

Генерални директорат за сусjедство и преговоре о проширењу остаjе кључни саговорник и савезник Владе Црне Горе када jе риjеч о приступању Европскоj униjи, поручио jе Милер

Заједнички директорат за Црну Гору и Србију у Генералном директорату за сусједство и преговоре о проширењу Европске комисије (ЕК) убудуће ће водити Мајкл Милер. До његовог именовања, у претходних пар мјесеци обједињени Директорат је водила некадашња замјеница сектора за Црну Гору Барбара Хесус Химено.

Ступање на нову дужност, уз увјерење да ће се квалитетна сарадња са Генералним директоратом за сусjедство и преговоре о проширењу наставити на обострано задовољство, Милеру је јуче током онлајн састанка честитала и Зорка Кордић, главни преговарач са ЕУ. Како је након састанка саопштено из Генералног секретаријата Владе, Европска комисиjа је стратешки партнер и савезник Црне Горе у процесу приступања Европскоj униjи.

– Апсолутни приоритет у приступним активностима остаjу испуњавање преосталих привремених мjерила у поглављима 23 и 24 и реализациjа Акционог плана за адресирање кључних препорука Европске комисије. У протеклом периоду, а нарочито имаjући у виду интензиван законодавни рад Скупштине Црне Горе на самом краjу 2021, остварени су значаjни резултати, коjе ћемо представити нашим европским партнерима у оквиру предстоjећег Одбора за Стабилизациjу и придруживање – казала jе Кордић.

Обједињавање директората не штети европском путу Црне Горе

Обједињавање директората за Србију и Црну Гору крајем прошле године изазвало је бројне полемике у домаћој јавности. Док је дио сматрао да Брисел тиме показује да баш и не мари за Црну Гору, која је годинама слови за лидера у европским интеграцијама, други су тврдили да нема бојазни од обједињавања и да је то промјена набоље за обје државе.

До октобра 2021. године прва jединица у оквиру сектора за Западни Балкан била jе jединица за Црну Гору (Д1) а jединица броj 2 (Д2) за Србиjу. У септембру исте године jе извршена реорганизациjа Генералног директората за сусjедство и преговоре о проширењу, па jе jединици задуженоj за Србиjу придружена Црна Гора.

Она jе изразила очекивање да ће се током ове године, а нарочито током француског предсjедавања, наставити интензиван политички диjалог са институциjама и државама чланицама ЕУ, омогућен новом методологиjом, ради презентациjе резултата Црне Горе у одређеним областима.

Милер jе истакао да му jе, након дугогодишњег рада у институциjама ЕУ и дипломатског стажа, задовољство што ће водити Jединицу Д2 за Црну Гору и Србиjу, те да наставак одличних односа између Брисела и Подгорице сматра примарним циљем свог ангажмана.

"Наставак одличних односа између Брисела и Подгорице сматрам примарним циљем свог ангажмана, саопштио је Милер

Он jе оциjенио да се сада треба фокусирати на испуњавање преосталих привремених мjерила у поглављима владавине права и на реализациjу Акционог плана за адресирање кључних препорука из годишњег извjештаjа ЕК за Црну Гору. Истакао jе да ће предстоjећи састанци Пододбора за правду, слободу и безбjедност и Одбора за стабилизациjу и придруживање бити одлична прилика да црногорска страна представи резултате остварене од посљедње Међувладине конференциjе одржане у децембру.

– Генерални директорат за сусjедство и преговоре о проширењу остаjе кључни саговорник и савезник Владе Црне Горе када jе риjеч о приступању Европскоj униjи – поручио jе Милер.

Поред Кордић и Милера, јучерашњем онлајн састанку присуствовала је и Барбара Хесус Химено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 17:31