/ - DAN
30/10/2021 u 09:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мале шансе за чланство у ЕУ приjе рjешавања питања шверца

Портал Businessam.be такође подсjећа на недавно писање "Њуjорк таjмса", коjи jе детаљниjе размотрио проблем шверца дувана, напомињући да су у Црноj Гори „убиjани истраживачи и новинари када су покушали да разоткриjу шверцере"

Док се питање шверца не размотри на одговараjући начин, мале су шансе да ће државе Европске униjе бити отворениjе за нове чланице, пише белгиjски портал Businessam.be.

У тексту белгиjског портала се оцjењуjе да jе jедан од разлога зашто jе успорило приближавање земаља Западног Балкана Европскоj униjи то што су те земље чвориште шверца и свих врста прљавих послова.

Подсjећа се на изjаву бившег министра финансиjа Белгиjе Jохана ван Овертвелдта, сада посланика у Европском парламенту, коjи jе у одговору на тему проширења ЕУ, коjа jе била у фокусу словеначког предсjедавања, нагласио улогу земаља Западног Балкана у трговини дрогом.

"Не само у производима, већ и снабдиjевању сировинама, нпр. Колумбиjе и Авганистана, за производњу синтетичких дрога. Мало jе познато, па ћемо погледати ближе", рекао jе Ван Овертвелд.

Портал Businessam.be такође подсjећа на недавно писање "Њуjорк таjмса", коjи jе детаљниjе размотрио проблем шверца дувана, напомињући да су у Црноj Гори „убиjани истраживачи и новинари када су покушали да разоткриjу шверцере".

"Сада се земља обрачунава са трговинским токовима коjе jе некада штитила", писао jе њуjорк Таjмс.

Амерички лист такође напомиње да jе илегална трговина цигаретама "била важна индустриjа за Црну Гору, уз прикривени благослов Сjедињених Држава jош од балканских ратова `90-их година".

Портал Businessam.be наводи да jе Влада Црне Горе у jулу забранила складиштење цигарета у Слободноj зони Луке Бар.

"Ово jе услиjедило као одговор на критички извjештаj ЕУ у коjем jе 1,7 милиона цигарета коjе jе влада заплиjенила у претходноj години оциjењено неадекватним", пише белгиjски медиj.

Глобална илегална трговина дуваном, како се наводи, процјењуjе на 40-50 милиjарди долара годишње, према подацима Свjетске банке, и у порасту jе.

Надаље, Businessam.be пише да jе пандемиjа довела до пораста илегалне трговине цигаретама, што jе довело до тога да се све већи броj пушача пребаци на jефтиниjе дуванске производе, коjи ниесу опорезовани.

"Осим тога, већи порези коjи су ту и тамо уведени учинили су шверц jош привлачниjим. И шверц и већи порези стимулишу илегално тржиште. Према процjенама, илегална трговина расте у просjеку за седам одсто када цигарете поскупе за 10 одсто у односу на приход", наводе Белгиjанци.

"Ова врста криминалне активности не само да нарушава легалну економиjу, већ представља приjетњу по jавно здравље jер илегални производи немаjу одговараjућу контролу квалитета. Док се таква питања не размотре на одговараjући начин, мале су шансе да ће државе чланице ЕУ бити отворениjе за проширење. Међутим, то такође показуjе да проблеми у региону утичу и на ЕУ. Зато jе важно да ЕУ нађе алтернативе за стабилизациjу региона, чак и ако чланство у ЕУ ниjе реално", закључуjе се у чланку портала Businessam.be.

Портал РТЦГ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:23