Parlamentarna skupština Mediterana / - IGOR SLJIVANCANIN
15/05/2024 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mandić: Crna Gora sa ponosom ističe članstvo u mediteranskoj porodici

Crna Gora sa ponosom ističe svoje članstvo u mediteranskoj porodici, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na 18. zasijedanju Parlamentarne skupštine Mediterana.

Crna Gora, dodao je, kao mala i izuzetno šarenolika zemlja, sopstvenim primjerom svjedoči da različitosti koje krase i širi region Mediterana nikada ne bi trebale da nas razdvajaju, već naprotiv da nas dopunjuju i čine mozaik kultura.

- Naša zemlja se uvijek dičila svojim čojstvom i junaštvom, a smatram da se danas te vrijednosti najbolje vide u našem zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti, te u pomoći onima kojima je to danas najpotrebnije, podvukao je predsjednik Skupštine.

Posebno je naglasio da su prilikom razornih zemljotresa koji su prethodne godine devastirali Tursku i Siriju, vatrogasci iz Crne Gore istog trena, ne čekajući da se ispune formalni uslovi i procedure, krenuli put pogođenih područja, ne bi li spasili što je moguće više ljudi u ruševinama.

- Humanost svjedočimo i danas kada se cijela Evropa suočava sa novim talasom izbjeglica iz istočne Evrope, ali i sa Bliskog istoka. Veliki broj tih ljudi, bježeći od ratnih vihora, utočište je pronašao upravo u Crnoj Gori, ali i drugim zemljama članicama Parlamentarne skupštine Mediterana, izjavio je Mandić.

Poručio je da mu je velika čast i zadovoljstvo što može da vam se obrati na 18. plenarnoj sesiji Parlamentarne skupštine Mediterana.

- Od kako je osnovana 2005. godine, ova organizacija je jedan od ključnih faktora izgradnje, pospješivanja i očuvanja političkih, ekonomskih i društvenih veza koje krase ovaj dio svijeta, saopštio je Mandić.

Dodao je da su Mediteranska regija i Sredozemno more kolijevka evropskih civilizacija koje su definisale kako naš kontinent, tako i čitavi svijet, te da su Upravo tu svoja kraljevstva i carstva stvarali Egipat, Rim, Kartagina, Vizantija, Osmanlije...

- Nećemo pogriješiti ako region koji smatramo svojim domom nazovemo centrom svijeta, jer on to zaista jeste. On predstavlja raskršće sjevera i juga, istoka i zapada. Mediteran objedinjuje vrijednosti hrišćanstva, islama i judaizma. Svi geopolitički procesi, diplomatija, ekonomska i kulturna saradnja neizostavno su ukorijenjeni i neraskidivo vezani za Sredozemlje, dodao je Mandić.

Zenović: Budva će ponovo biti centar kulturnih zbivanja u Crnoj Gori i regionu

Iako mlada organizacija, istakao je Mandić, Parlamentarna skupština Mediterana je za izuzetno kratak period sebe uspostavila kao glavnog subjekta parlamentarne diplomatije u regionu, ali i šire.

image

Parlamentarna skupština Mediterana

- IGOR SLJIVANCANIN
image

Parlamentarna skupština Mediterana

- IGOR SLJIVANCANIN

- Kroz osnaživanje političkog dijaloga i razumijevanja među državama članicama Parlamentarna skupština Mediterana čini ključni faktor u očuvanju stabilnosti, ali i izgradnji bolje budućnosti našeg regiona, što je izuzetno važno ako se uzmu u obzir geopolitičke okolnosti u kojima se danas nalazi cijeli svijet, podvukao je predsjednik.

Za kraj je poručio da jedino zajedničkim zalaganjem možemo izvršiti pritisak da se konflikti koji svakoga dana odnose sve više nevinih života što prije zaustave.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 13:36