/ - IVAN PETROVIC - IPE
17/10/2022 u 12:28 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Izmjenama Zakona o predsjedniku štitimo javni interes, očekujemo podršku poslanika

- Tražili smo hitni postupak u donošenju ovog zakona jer predsjednik nije postupio po ustavu i dodijelio mandat onome ko je dobio podršku većine, dodao je on

Jedan od lidera i poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić naveo je a će izmjene Zakona o predsjedniku doprinijeti da stvari u državi počnu da funkcionišu. On je poručio da se vjeruje da će ovaj zakon biti usvojen i da će dobiti podršku poslanika u parlamentu.

- Tražili smo hitni postupak u donošenju ovog zakona jer predsjednik nije postupio po ustavu i dodijelio mandat onome ko je dobio podršku većine. Osnovni razlog za donešenje ovog zakona je javni interes i otklanjanje štetnih posljedica za Crnu Goru. Ovim se vještački izaziva institucionalna blokada. Mi smo predložili jedan veoma dobar zakonski predlog pokušavajući da otklonimo nedostatke u funkcionisanju ove zemlje. Ovim hoćemo da zaustavimo one koji krše ustave i zakone i da opstuišu izbor nove vlade. Hoćemo da zaustavimo takvo ponašanje, istakao je Mandić na pres konferenciji.

DF dostavio Skupštini izmjene zakona o predsjedniku

Naglasio je da je predsjednik Đukanović dužan da proglasi za mandatara onog koji ima većinu i koji je prihvatio tu dužnost.

- Niko nema pravo da ometa funkcionisanje države. Očekujemo da ovih 20 poslanika DF dobije podršku od svih poslanika parlamentarne većine i vjerujemo da će biti usvojen sa 41 glasom, dodao je on.

Poslanik Milan Knežević je naveo da ovim Zakonom pokušavaju da vrate predsjednika Mila Đukanovića u ustavne okvire. 

- Đukanović ignoriše trenutno stanje, da 41 poslanik traži da Lekić bude predložen za mandatara. Đukanović smatra da je 40 veće od 41. Ovim zakonom je predviđeno šta se dešava ako na zahtjev Đukanovića ne dođe do raspuštanja parlamenta. Đukanović je dužan da sprovede proces konsultacija sa svim predstavnicima stranaka i poslanicima. Očekujemo podršku svih kolega koji su učestvovali u septembarskim pregovorima. Očekujemo jasan stav Skupštine da se ovaj zakon nađe u što kraćem roku u plenumu, kako bi došlo do razješenja krize koja je toliko eskalirala da ne znate da li se dešavanja u bezbjednosnom sektoru preliva na društveni ambijent ili je obratno, ocijenio je Knežević.

On je naveo da je vlada Abazovića u komi i da je državi ovaj Zakon o predsjedniku potreban.

-. Skupština je jedina institucija koja funkcioniše u državi. DF ima politički mudrost koja će doprinijeti izlasku iz krize koja je kulminirala time da Đukanović ne da mandat Lekiću, dodao je on.

Poslanik Branko Radulović je naveo da ovaj zakon ima za cilj uspostavljanje ustavno-pravnog poretka i ukidanje autokratije Mila Đukanovića.

- Ponosan sam na ovaj predlog jer ga nismo samo mi radili iz DF-a, već su ga radili i domaći i inostrani eksperti. Postoji nešto što je pravna logika, ona stvara vezu između života i pravnih normi. Javni interes je da se da mandat Lekiću i ovaj predlog zakona će važiti i za njega. Kao što su i rekle kolege, mi imamo saglasnost i ostalih poslanika i ovaj zakon će se brzo naći u skupštinskoj proceduri, rekao je Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:37