/ фото: Срђа Бољевић
06/05/2022 u 14:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мандић: Катнић и Чађеновић намјерно чекали да истекне рок од добијања података од Еуропола

Ово је јасан знак да је организована криминална група Катнић-Чађеновић полагала велике наде у брисање кључних информација везаних за извршење веома тешких кривичних дјела, навео је он

Предсједника НСД и једнан од лидера ДФ, Андрија Мандић, казао је да бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић и његов замјеник Саша Чађеновић намјерно су чекали да истекне рок од шест мјесеци од добијања оперативних података од Еуропола.

- Након чега се ти подаци бришу, те су донијели одлуку како нема доказа да су Лазовић и други учесници Скај комуникација починили кривично дјело. Ово је јасан знак да је организована криминална група Катнић-Чађеновић полагала велике наде у брисање кључних информација везаних за извршење веома тешких кривичних дјела. Очигледно је ова криминална организација у државним органима Црне Горе, на чијем челу је Миливоје Катнић, извршила злоупотребу службеног положаја тиме што је скривала и није предузела ништа у предвиђеном времену од дана добијања података од Еуропола. Како су и медији обавијестили јавност, по споразуму о оперативној и стратешкој сарадњи Црне Горе и Европске полицијске канцеларије, истражни органи су у обавези да најкасније у року од шест мјесеци обавијесте Еуропол у којој мјери су подаци који су им достављени неопходни за сврху због које су послати. Уколико нису неопходни, они подлијежу брисању- навео је Мандић.

Како је истакао, "и поред тога што знамо да ова организована криминална група има одређени број сарадника у специјалном тужилаштву и да је тим дјеловање новог главног специјалног тужиоца Владимира Нововића ограничено, још једном га позивамо да храбро, честито и поштено ради свој посао". 

- То значи да одмах крене у утврђивање конкретне одговорности за ову криминалну организацију и не дозволи да било какво одлагање спријечи правду да закуца и на њихова врата. Посебно је важно да ГСТ Нововић не допусти било какву врсту селективности у примјени закона јер се тако ризикује властита компромитација, као и компромитација новог Тужилачког савјета. Зато тражимо од Тужилачког савјета да се специјално тужилаштво хитно ојача новим тужиоцима који немају историјат директне комуникације и сарадње са бившим ГСТ Миливојем Катнићем и његовим замјеником Сашом Чађеновићем- закључио је Мандић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:39