/ - FOTO: SKUPšTINA CG
17/11/2023 u 12:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Ključne reforme u našem društvu dovešće do spuštanje tenzija

Predsjednik Skupštine učestvovao na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić učestvovao je na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, koja je od 16. do 17. novembra održana u Budimpešti (Mađarska).

Tokom Konferencije, nakon uvodnih napomena Lasla Kovera predsjednika Narodne skupštine Mađarske, predsjednik Mandić je imao izlaganje na temu „Proces evropskih integracija zemalja Jugoistočne Evrope“.

Uz podsjećanje da je ideja pomirenja nakon Drugog svjetskog rata bila temelj za formiranje Evropske unije, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je kazao da su ključne evropske države mudro otpočele proces integracija kroz ono što dominantno utiče na život njihovih građana – ekonomiju.

On je istakao da je za dostizanja evropskog nivoa razvijenosti društva, neophodno puno rada, truda i zalaganja kako bi zemlje kandidati zatvorili sva poglavlja, što nije ni jednostavan, a ni brz proces.

- Najnovije proširenje Evropske unije bilo je prije više od deset godina. Upravo onako, kako su nekada zemlje istočnog bloka gledale put zapada, tako sada zemlje jugoistočne Evrope gledaju svoje susjede koji su već dio evropske familije - rekao je predsjednik Mandić.

Uz osvrt na aktuelne političke prilike u Crnoj Gori,  Mandić je istakao da je u avgustu 2020. godine po prvi put došlo do demokratske promjene vlasti, te da „napokon imamo stabilnu vlast u Crnoj Gori koja je sačinjena od stranaka i pokreta koji su apsolutno posvećeni našem evropskom putu, ali i stvaranju demokratskog i inkluzivnog društva. Vjerujemo, a samim tim i radićemo da naša država postane prva naredna članica Evropske unije“, rekao je on.

U tom kontekstu, on je naglasio da su pred našom zemljom “fundamentalno važne reforme u dijelu pravosuđа koje će omogućiti da se u potpunosti posvetimo onim poglavljima koja su definisana kao najvažnija, tj. poglavljima 23 i 24, jer ključna bitka koju Crna Gora treba da vodi jeste ona protiv organizovanog kriminala i korupcije.“

U cilju afirmacije procesa proširenja, Mandić je podijelio uvjerenje da će evropski partneri biti uz našu zemlju i u predstojećem periodu kako bismo postali prva naredna članica Evropske unije, čime bi i ostale zemlje jugoistočne Evrope dobile potvrdu da je proces proširenja i dalje aktuelan.

U svom izlaganju,  Mandić je kazao da će sa pozicije prvog čovjeka Skupštine Crne Gore dati puni doprinos kako bi sve ključne reforme bile sprovedene na što efikasniji i inkluzivniji način.

- Upravo ključne reforme u našem društvu dovešće do onoga za šta se najveći broj građana Crne Gore zalaže, a to je spuštanje tenzija, inkluzivnost i međunacionalno pomirenje, što je u isto vrijeme i jedan od ključnih preduslova kako bi naša zemlja postala dio familije razvijenih evropskih zemalja - zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. februar 2024 19:58