Andrija Mandić / - GOV.ME
30/01/2024 u 14:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Ključne skupštinske odluke Crnoj Gori dale novi vjetar u leđa u pristupanju EU

Moje mišljenje dijeli i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, sa kojim sam upravo na ovu temu razgovarao par dana prije izbora sedmog sudije Ustavnog suda - navodi predsjednik Sskupštine

Skupština Crne Gore tokom tri prethodna mjeseca uspješno je okončala niz postupaka izbora i imenovanja visokih funkcionera u oblasti pravosuđa, čime se odlučno stalo na kraj višegodišnjem v.d. stanju na ovim ključnim pozicijama, napisao je Andrija Mandić, predsjednik Skupštine, u pismu upućenom ambasadorima zemalja Kvinte.

- Nakon izbora sedmog sudije Ustavnog suda 22. novembra prethodne godine i izbora tri člana Sudskog savjeta nepunih mjesec dana nakon toga, Novu godinu započeli smo izborom vrhovnog državnog tužioca, uz značajnu podršku 61 poslanika, odnosno više od 75 odsto od ukupnog broja poslanika našeg parlamenta, što čini svojevrstan rekord na koji sam posebno ponosan - naveo je Mandić.

Predsjednik parlamenta nema sumnje da su ključne odluke koje je u proteklom periodu donijela Skupština Crne Gore dale novi vjetar u leđa kada je u pitanju proces pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji i olakšale našim kolegama iz Vlade Crne Gore njihov dio posla.

- U to smo imali priliku da se uvjerimo već juče kroz pozitivne poruke koje su poslate nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije. Moje mišljenje dijeli i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, sa kojim sam upravo na ovu temu razgovarao par dana prije izbora sedmog sudije Ustavnog suda - navodi on u pismu.

On je Varheljija uvjerio da ćemo u vrlo kratkom roku napraviti veliki napredak u oblasti pravosuđa, što će, kako ističe, nesumnjivo ubrzati put Crne Gore pridruživanja EU.

- Skupština Crne Gore već ima rezultate koje prepoznaje i cijeni kako domaća, tako i međunarodna zajednica. Moja misija je, a vjerujem da govorim i za sve kolege iz parlamentarne većine, da Crnu Goru pomirimo i učinimo stabilnim društvom, u kojem će svi imati jednaka prava i šanse. To je jedini način da naša zemlja ostavi iza sebe pogrešne prakse koje su sve nas, uvaženi građani, koštale mnogo vremena - ističe Mandić.

Ističe da ništa manje bitna nije ni činjenica da je 28. saziv Skupštine, prepoznajući važnost sprovođenja ključne reforme u oblasti izbornog zakonodavstva, na Sedmoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasjedanja donio odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

- Stavio sam snažan akcenat na činjenicu da će tekući saziv Skupštine biti izuzetno posvećen reformskim procesima i izgradnji sveopšteg društvenog mira koji će biti ključni podsticaj napretku naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, za šta se, prema nekim istraživanjima, zalaže preko 80 odsto građana - naveo je Mandić.

On će narednih dana podstaći skupštinske odbore da kontrolnu ulogu parlamenta podignu na najveći mogući nivo i vjeruje da ćemo uskoro imati važna konsultativna i kontrolna saslušanja.

- Očekujem da možemo formirati i anketne odbore koji će se baviti onim temama za koje je zainteresovana  naša javnost, a da nadležni državni organi nisu do sada na pravi način odgovorili tim očekivanjima građana.

Otpočeli smo proces ozdravljenja i pomirenja, snažan zamah reformi pokrenuo je našu zemlju i ubijeđen sam da svi zajedno možemo sagraditi bolju budućnost za sve građane Crne Gore - naveo je Mandić u pismu.

Predsjednik parlamenta juče je sličnu poruku uputio i predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli i ambasadorki Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:52