Andrija Mandić / - LAZAR RUžIć
03/12/2022 u 11:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Nadam se da će u Crnoj Gori prevladati mir i dijalog

Mi, kao srpski narod, ostajemo na našim pozicijama i želimo dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori. Princip koji se mora poštovati jeste da se mora uvžavati volja naroda, naglašava on

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da se nada da će u Crnoj Gori doći vrijeme dijaloga i sporazumijevanja, ističući da srpski narod poštuje prava drugih da misle i izjašnjavaju se kako žele ali da "tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi". 

Mandić je to rekao na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Velika narodna skupština - Podgorička skupština ujedinjenja 1918. godine", koja se održava u Srpskoj kući u Podgorici. On je istakao da je bilo važno osloboditi ljude u Crnoj Gori i da se u tome uspjelo 2020. godine.

Prema mišljenju Mandića, dileme nema da će se ova međunarodna konferencija tumačiti sjutra na razne načine u svim medijima.

- Ja sam, naravno, srpski političar u Crnoj Gori i mi imamo pozitivan odnos prema Podgoričkoj skupštini i njenom nasleđu. Posmatrati taj događaj na osnovu konteksta danas pogrešno je jer su se u tom vremenu u Crnoj Gori svi izjašnjavali kao Srbi. Danas to nije tako i mi poštujemo pravo da se izjašnjava kako ko želi, ali tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi", rekao je Mandić, prenosi Portal RTCG.  

On je naglasio da je ujedinjenje 1918. godine bilo želja cijelog naroda.

- Unitaristička ideja je imala podršku velike većine naroda tada u Crnoj Gori, smatra Mandić. 

On je podsjetio da su se Crna Gora i Srbija razdvojile 2006. godine. No, ističe, ni danas ne može da se nađe konsenzus o ključnim pitanjima. 

- Nama je bilo važno da oslobodimo ljude u Crnoj Gori i to smo uspjeli 2020. godine. Ali pravim predstavnicima srpskog naroda, voljom međunarodnog faktora, ne dozvoljava se da uđu u Vladu, što je jedinstven primjer na prostorima bivše Jugoslavije. A sve se to dešava iako je srpski narod dominantno zaslužan za demokratske promjene u Crnoj Gori, naveo je Mandić. 

Istakao je da je parlametarnna većina potpisala sporazum kojim se u jednom dijelu precizira da će se dogovor tražiti unutar same te većine. Mandić je izrazio nadu da će se taj sporazum poštovati. 

Naglasio je da su ovo izazovna vremena.

- Vidjećemo 12. decembra na sjednici parlamenta možemo li da izaberemo sudije Ustavnog suda, što je važan uslov za sprovođenje fer i slobodnih izbora, ukazao je Mandić.  

Jedan od lidera DF-a je izrazio i nadu da će u Crnoj Gori prevladati mir i dijalog, jer je to, kako je naveo, potrebno Crnoj Gori.

- Mi, kao srpski narod, ostajemo na našim pozicijama i želimo dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori. Princip koji se mora poštovati jeste da se mora uvžavati volja naroda, naglašava Mandić.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:12