/ FOTO - LAZAR RUZIC
16/12/2022 u 17:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Odgovoran potez Đukanovića, otvoren je put za izbor nove vlade

On je poručio da su spremni na razgovore sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o predlaganju mandatara parlamentarne većine i izboru sudija Ustavnog suda

Jedan od lidera DF-a i Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je za TVCG da se potpisivanjem Zakona o predsjedniku otvara put za izbor nove vlade.

On je poručio da su spremni na razgovore sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o predlaganju mandatara parlamentarne većine i izboru sudija Ustavnog suda. Mandić je rekao da je veoma važno što prije rješavati pitanje izbora sudija Ustavnog suda.

-Čestitam predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću što je povukao jedan odgovoran potez i potpisao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku. To je veoma važno iako je Zakon davao mogućnost da se to uradi na drugačiji način- poručio je Mandić.

Mandić je kazao da očekuju konsultacije, i ako je problem u samom pokretanju konsultacija spremni su da zatraže razgovore sa Đukanovićem, kako bi on dao mandat Miodragu Lekiću.

-Ovo je teško vrijeme za Crnu Goru, za cijelu Evropu. Mi u Crnoj Gori treba da obezbijedimo mir, do mira se dolazi dijalogom i razgovorom- kazao je Mandić.

Konsultacije koje bi obavili sa predsjednikom Đukanovićem, kako kaže, obezbijedile bi ne samo da on da mandat kandidatu parlamentarne većine već i da se otvori jedna važnu tema oko izbora sudija Ustavnog suda.

-Tako bi pokazali da mi imamo snagu da dođemo do dogovra a da se niko sa strane ne miješa, da nema medijacija niti dobrih usluga onih koji misle da je Crna Gora politički nezrelo društvo- poručio je on.

Pozvao je Đukanovića da obave te razgovore, i izaberu 44. Vladu za koju su se stekli uslovi danas sa potpisivanjem Zakona o predsjedniku.

-Bez konsultacija i bez davanja mandata Zakon predviđa mogućnost da mandatar Miodrag Lekić i njegova vlada budu izabrani. Mislimo da je mnogo bolje da imamo razgovore i dijalog koji ćemo mi voditi u Crnoj Gori bez ikakvih arbitraža sa strane.

Mandić je istakao da nakon poptisivanja Zakona više ne postoji nikava mogućnost da se raspušti Skupština.

-Sam Ustav Đukanovića obavezuje na konsultacije. Mnogo je važno da poslije ovog važnog koraka danas da imamo razgovore koji će nam omogućiti da dođemo do izbora sudija Ustavnog suda- zaključio je Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 15:07