andrija mandic / - SRDJAN BOLJEVIC
30/08/2022 u 12:06 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Pozvao sam nekadašnju parlamentarnu većinu da se sastanemo 2. septembra

Smatra da bi trebalo napraviti tehničku vladu koja bi pripremila izbore

Svim predstavnicima stranaka nekadašnje parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima 30. avgusta poslao sam poziv da se 2. septembra nađemo prije početka sjednice da bismo napravili dogovor koji narod želi, poručio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

Smatra da bi trebalo napraviti tehničku vladu koja bi pripremila izbore.

- Crna Gora je 30. avgusta dobila slobodu i stala rame uz rame sa evropskim državaqma. Tada smo smijenili vlast na izborima voljom građana. Ovaj datum će se pamtiti kao jedan od važnijih datuma u istoriji CG, kazao je Mandić na pres konferenciji.

Kako je istakao, 30. avgust je za njih velika svečanost.

- Dobili smo deformisani politički sistem, prvo ekspertsku vladu. Vidjeli smo da je politički život deformisan u odnosu ono što važi u demokratskih državama. U tim državama oni koji osvoje većinu dobiju mogućnost da vode državu. U CG se krenulo stramputicom uz podršku međunarodnog faktora koji je smatrao da međunarodna volja nije bitna. Sada moramo da krenemo sve ispočetka. Uvjeren sam da parlamentarna većina ima volju da se dogovori. Posle dva eksperimenta i dva pada vlade, mislim da je došao trenutak da sjednemo i da porazgovaramo bez vraćanja u nazad, da nađemo rješenje u korist svih građana. DF je spreman da preuzme odgovornost za sve u CG. Spremni smo da sve obaveze kako domaće, tako međunarodne, u potpunosti poštuje. DF želi da zajedno radi sa ljudima koji žele da mijenjaju CG, kako bi ona što prije postala članica EU, rekao je Mandić.

On je naveo da očekuju da i njihovi partneri od 30. avgusta prihvate njihovu pruženu ruku da idu naprijed i da se dogovaraju.

- Gledajući sa strane mogao sam da uočim šta je potrebno CG. Crnoj Gori je potreban mir, borba protiv kriminala i korupcije... Mi želimo da radimo sa svima koji se za to zalažu. Mjesto za borbu protiv kriminala i korupcije trebalo bi da pripada najjačem konstituentu Sat vremena za postizanje dogovora je dovoljan, nismo mi neko ko kreće od nule. DF dolazi sa jasnom platformom i spreman je za svaki dogovor, uvjerava Mandić.

On je spreman da čuje argumente svih aktera i vjeruje da će se postići neki dogovor. Mandić je naveo da su tri koalicije koje su pobijedile ranije kazale da niko neće sa DPS-om.

- BS se jasno odredila da će jedino praviti koaliciju sa DPS-om, a ne sa nekim drugim. Dobro je da su u međuvremenu napravili dogovor sa SNP-om i bili dio vlade. BS bi mogla da bude poželjni partner ako se napravi dogovor parlamentarne većine, dodao je on.

Što se tiče predsjednice parlamenta Danijele Đurović, Mandić je naveo da će prije te sjednice imati sastanak parlamentarne većine u 11 sati, kao i da se nada da će se dogovoriti, kao i da će Đurović povući odgovoran potez nakon toga.

Mandić je naveo da se vlast konstituisala 30. avgusta kako se i konstituiše svugdje u svijetu, ona bi i trajala do 2024. godine.

- Kada imate ljude da im pripada sve ono što smo osvojili zajedno, onda ne treba da se iznenadite što su vlade trajale prekratko. Nikome ništa ne namećemo, ni URA, ni Demorkatama. Zovemo ih da saslušaju naš predlog, mi ćemo saslušati njihov predlog, zovemo ih da se dogovorimo, napomenuo je Mandić.

Naglasio je da ovakve političke krize najbolje rješavaju izbori.

- Važno je da vlada koja je konstituisana na volji 30. avgusta omogući poštene izbore, ocijenio je jedan od lidera DF-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:13