Mandić: Preporuke OEBS-a u velikoj mjeri pomogle razvoju institucija / FOTO: IGOR SLJIVANCANIN/Skupština
27/05/2024 u 11:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mandić: Preporuke OEBS-a u velikoj mjeri pomogle razvoju institucija

Skupština ostaje posvećena poboljšanju svih mehanizama, procesa i politika koji će učiniti da parlament bude istinsko ogledalo potreba i volje građana, poručio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

On je to kazao na prezentaciji preliminarnog mišljenja ODIHR-a o pravnom okviru koji uređuje zakonodavni postupak u Crnoj Gori, prenosi MINA.

Skupština, kako je rekao Mandić, ima izvrsnu saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, samim tim i ODIHR-om.

-Iskustva i preporuke koje smo proteklih godina dobili od OEBS-a u velikoj mjeri su pomogle razvoju institucija, ali moram istaći da je u tom kontekstu najveću posvećenost suštinskim reformama pokazao upravo ovaj saziv Skupštine- naveo je Mandić.

Prema njegovim riječima, u ovim turbulentnim vremenima, jedino se na taj način može sačuvati i dodatno izgraditi stabilnost za koju se svi zalažu.

-Kao najtransparentniji zakonodavni dom u regionu, Skupština ostaje posvećena poboljšanju svih mehanizama, procesa i politika koji će učiniti da naš parlament bude istinsko ogledalo potreba i volje naroda-poručio je Mandić.

On smatra da je zajednički cilj da se društvo učini primjereno stabilnosti, na koju bi se mogli ugledati, kako susjedne, tako i brojne zemlje širom svijeta.

-Ključni korak na tom putu je da dobijemo kvalitetan pravni, institucionalni okvir, koji je usklađen sa međunarodnim standardima i onim što se pokazalo kao dobra praksa u zemljama razvijene demokratije- istakao je Mandić.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag kazala je da je jačanje zakonodavne i nadzorne uloge Skupštine jedan od suštinskih koraka rada Misije i podrške koju daju demokratskim procesima u Crnoj Gori.

Ona je naglasila da transparentniji i odgovorni proces donošenja zakona jača povjerenje u demokratske institucije.

-Važnost parlamenta u zakonodavnom procesu i uloga skupštinske službe u svim procesima složenog donošenja zakona je nešto što je vrlo značajno- navela je Vag.

Ona je zahvalila ODIHR-u na njegovom radu, kada je u pitanju procjena pravnog okvira, dodajući da je to jedan suštinski korak kako bi se poboljšao proces donošenja zakona u Crnoj Gori.

-Naš cilj je da stvorimo dobro definisan, transparentan i sprovodiv okvir za zakonodavstvo, koji je otvoren, sveobuhvatan, konsultativan i koji istovremeno promoviše ljudska prava- kazala je Vag.

Ona je rekla da ova procjena treba da služi kao početna tačka za dalju saradnju.

Šefica Jedinice za zakonodavnu podršku ODIHR-a Ana-Lis Šatelan kazala je da su pokušavali da sagledaju ne samo pravni okvir, već i praksu u ovoj oblasti.

-Upravo zbog toga smo danas ovdje sa vama, jer želimo da dobijemo dodatne informacije i vaše stavove o našem preliminarnom mišljenju- navela je Šatelan.

Kako je rekla, krajnji cilj ovih aktivnosti je da pokušaju da dođu do najpraktičnijih i najkorisnijih preporuka, znajući izazove koji stoje pred državom u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Nadam se da će predstavljanje preliminarnog mišljenja podstaći zanimljivu i produktivnu diskusiju, na osnovu koje ćemo sprovesti naredne korake za unapređenje pravnog okvira u Crnoj Gori- navela je Šatelan.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jul 2024 15:05