/ - Лого МАНС-а
21/12/2021 u 01:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

МАНС: ДПС за двиjе године из буџета узео 6,1 милион еура

За посматрани период, ДПС ниjе обjавио ниjедан податак коjи се односи на пословање преко благаjне, односно плаћање у готовом новцу, наводе из МАНС-а

Демократска партиjа социjалиста (ДПС) jе током 2019. и прошле године из буџета приходовала око 6,1 милион еура, док су подаци о њиховом трошењу тек дjелимично доступни, саопштено jе из Мреже за афирмациjу невладиног сектора (МАНС).

Како су казали из те невладине организациjе (НВО), за посматрани период, ДПС ниjе обjавио ниjедан податак коjи се односи на пословање преко благаjне, односно плаћање у готовом новцу.

Из МАНС-а су прецизирали да jе ДПС, за посматране двиjе године, из државног буџета добио 4,3 милиона еура, и да jе jош око 1,8 милиона уплаћено из буџета локалних самоуправа.

“ДПС jе тек дjелимично одговорио на преко 100 захтjева за слободан приступ информациjама о своjим финансиjама коjе jе МАНС поднио у протекле двиjе године, намjерно бришући податке о одливима (трошковима), али и о приливима на жиро рачуне партиjе”, каже се у саопштењу те НВО.

Наводи се да су за прошлогодишње парламентарне изборе комплетни подаци ДПС-а били доступни тек за 13 одсто трансакциjа.

“ДПС jе из извода са своjих рачуна уклањала и податке о своjим донаторима, што jе та партиjа почела да ради након што jе МАНС открио више различитих шема за уношење сумњивог новца у званичне фондове изборних кампања”, каже се у саопштењу.

МАНС jе, како се наводи, претходно открио механизам у коме се путем такозваних „посредника“ у форми донациjа новац непознатог пориjекла уплаћивао на жиро рачуне ДПС-а.

“Тако су ДПС „помагали“ радници подгоричких jавних предузећа, социjални случаjеви са Врела Рибничких и из Берана, али и високи функционери те партиjе кроз унаприjед договорену динамику”, наводи се у саопштењу.

Из МАНС-а подсjећаjу да се за ДПС везуjе и случаj „Коверта“.

“Али и признање самог предсjедника те партиjе, Мила Ђукановића да jе ДПС и раниjе примао донациjе коjе ниjесу биле евидентиране у званичним извjештаjима те партиjе”, додаjе се у саопштењу.

Наводи се да jе МАНС, имаjући у виду да се рад партиjа доминантно финансира из новца грађана Црне Горе, раниjе позвао парламентарне политичке партиjе да своjе финансиjско пословање учине jавним.

“Подаци до коjих смо до сада дошли показуjу да су комплетне информациjе о свом пословању доставиле тек четири од 17 политичких партиjа - Демократска Црна Гора, Форца, Бошњачка странка и Демос”, казали су из МАНС-а.

Са друге стране, како су навели, Покрет за промjене и Социjалдемократе, коjе су током 2019. и прошле године из буџета приходовале 1.8 милиона еура, ниjесу доставиле ниjедан податак о свом финансиjском пословању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 16:42