/ - MANS
17/05/2023 u 10:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MANS: Za dva mjeseca izborne kampanje 160 isplata iz trezora proglašeno tajnim

Praksu skrivanja budžetskih transakcija je ranije uvela Vlada Duška Markovića, da bi je nakon toga ukinula administracija Zdravka Krivokapića. Stara praksa skrivanja podataka o potrošnji budžeta nastavljena je dolaskom premijera Dritana Abazovića, navode iz MANS-a

Samo u martu i aprilu ove godine, Vlada Crne Gore je čak 160 pojedinačnih transakcija proglasila tajnom, saopšteno je iz nevladine mreže MANS.

Kako ističu, tako je nastavljena praksa da se u toku izbornih kampanja skrivaju podaci o potrošnji državnog budžeta i otvara prostor za zloupotrebe.

- Praksu skrivanja budžetskih transakcija je ranije uvela VladaDuška Markovića, da bi je nakon toga ukinula administracija Zdravka Krivokapića. Stara praksa skrivanja podataka o potrošnji budžeta nastavljena je dolaskom premijera Dritana Abazovića na čelo Vlade Crne Gore, i to upravo u periodu predizborne kampanje. Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja obavezuje Vladu Crne Gore i druge državne institucije da u toku predizborne kampanje moraju učiniti javnim podatke o potrošnju, upravo iz razloga sprječavanja zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe, kakvim smo svjedočili prethodne tri deceniije, saopšteno je iz MANS-a.

Dodaju da praksa koja je nakon odlaska DPS-a sa vlasti ponovo uspostavljena podrazumijeva da se iz podataka o potrošnji brišu pojedinačne transakcije i to na način da nije moguće saznati o kolikim se sredstvima radi, kome su ona uplaćena, za šta su utrošena, pa čak i sa kojeg budžetskog konta je izvršeno plaćanje.

- Na taj način Vlada Crne Gore je u martu ove godine kao tajnu označila 82 transakcije, a u aprilu još 78. U toku ta dva mjeseca od javnosti su skrivene čak 84 transakcije Agencije za nacionalnu bezbijednost i 51 transakcija Ministarstva odbrane. Pored toga, od građana su skriveni i podaci o potrošnji Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija, ističe se u saopštenju.

Posebno je zanimljivo, navode, da Ministarstvo ekonomije krije potrošnju sa programskih linija koje se odnose na usklađivanje nacionalnog zakonodavstva i sprovođenje upravnih postupaka, dok Ministarstvo finansija krije podatke o servisiranju državnog duga, a MUP o nabavkama za potrebe policije.

- Ovakvo postupanje Vlade Crne Gore je direktna posljedica nedostatka političke volje da se izborni proces, posebno dio koji se tiče finansija, učini transparentnijim i onemogući nastavak zloupotreba državnih resursa u političke svrhe. Skrivanje podataka o potrošnji državnog novca, naročito u predizbornom periodu, ogroman je podsticaj za korupciju i predstavlja praksu koju prije svega partije koje čine izvršnu vlast, moraju bez odlaganja napustiti uoči predstojećih vanrednih paramentarnih izbora, zaključuju iz MANS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:41