Борис Марић / - LAZAR RUZIC
13/05/2021 u 12:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марић: Грађанска Црна Гора има своје адуте

Иако jе и даље наjгласниjа националистичка политика, важни индикатори и резултати избора у Никшићу и Херцег Новом показуjу да грађанска Црна Гора има своjе адуте, наводи политички аналитичар Борис Марић за Портал Дана

Политички аналитичар Борис Марић коментаришући резултате локланих избора у Херцег Новом и Никшићу, у изјави за Портал „Дана” дa грађанска Црна Гора има своје адуте.

– У одређеноj мjери jесте дошло до прекомпозициjе унутар владаjуће већине. Наиме Демократе имају тенденциjу jачања што утиче на однос снага и артикулациjу политичких захтjева – навео је Марић.

Он је такође навео, да ипак треба констатовати да су ово нестабилни процеси и да jе цjелокупна политичка сцена у процесу трансформациjе, коjа као посљедицу има и друштвену кризу.

– Иако jе и даље наjгласниjа националистичка политика, важни индикатори и резултати избора у Никшићу и Херцег Новом показуjу да грађанска Црна Гора има своjе адуте. Да jе она одржива и да даjе потребну ширину. Демократе се у периоду након парламентарних избора позиционираjу добро и очигледно отвараjу простор за jачање легитимитета своjе политике, кроз већу подршку бирача – казао је он.

Марић наводи и да  том процесу политичког jачања Демократе имаjу неки вид подршке диjела Владе и премиjера, али и наклоност Митрополије црногорско-приморске.

– Уз чињеницу да изграђуjу и одржаваjу односе са цивилним сектором и диjелом медиjа, jасно jе гдjе су разлози њиховог jачања – закључио је Марић.

Подсјећамо, коалиција За будућност Црне Горе, на парламентарним изборима одржаним у августу претходне године, профилисала се као водећа политичка снага у парламенту, па се за локалне изборе у Никшићу очекивало да буду убједљиво најјача политичка опција. Ипак ако се упореде гласови освојени на парламентарним 18.048, односно 37,46 одсто и локалним изборима у Никшићу 12.392 илити 11 мандата, јасно је да је ДФ-у и коалиционим партнерима опала подршка, за нешто више од 11 процената, иако им је на крају, у другој по величини општини припало мјесто градоначелника.

Када је ријеч о Херцег Новом, оштра реторика између Демократа и ДФ-а, те отворена подршка премијера очигледно је допринијела до раста подршке Демократа, које су учврстиле водећу позицију у власти највећег града у Боки.

Наjвише гласова грађана Херцег Новог, парламентарним изборима добила је коалициjа „За будућност Црне Горе” 8.212 гласова, док су Демократе тада биле са 3.877 гласова на трећој позицији чак и иза ДПС-а.

На локалним изборима у Херцег Новом Коалиција За будућност Херцег Новог и Боке освојила је 3.246 гласова односно седам мандата, што је пад за нешто мање од 5.000 гласова, док је листа Демократа освојила 4.568 гласова, односно скоро 700 гласова више него на парламентарним.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:30