Јелена Марковић / - фото: ЛП
05/04/2022 u 12:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марковић: ЦЕДИС и ЕПЦГ криjу информациjе

Ниjесу се удостиjили чак ни да даjу негативан одговор, већ прибjегаваjу рjешењу коjе jе своjствено њиховим управљачима а то jе да се праве мртви и ћуте као да то ниjе њихов посао - казала је Марковић

Државна предузећа ЦЕДИС и ЕПЦГ криjу од грађана информациjе од значаjа за jавност већ мjесец ипо дана, казала је предсjедница и одборница Либералне партиjе у Никшићу Јелена Марковић

- Наиме, 23.02.2022. године обратила сам се овим предузећима захтjевима за слободан приступ информациjама коjе су у обавези да доставе сходно Закону о слободном закону информациjама. Рок за одговор по овом захjтеву jе 15 дана, а од истог jе прошло готово 3 пута толико. Ниjесу се удостиjили чак ни да даjу негативан одговор, већ прибjегаваjу рjешењу коjе jе своjствено њиховим управљачима а то jе да се праве мртви и ћуте као да то ниjе њихов посао - казала је Марковић.

Додаје да је захтjевом за слободан приступ информациjама тражено од ових предузећа да доставе податке о дуговањима црквених обjеката и других обjеката коjе користи Српска православна црква у Црноj Гори, коjи имаjу уредно снабдиjевање електричном енергиjом.

- Наиме, ово питање jе од значаjа за jавност како би се утврдило постоjање евентуалне дискриминациjе према Црногорскоj православноj цркви, њеним свjештеницима и вjерницима од стране државе. Епископски дом ЦПЦ у Никшићу мjесецима jе био у мраку, без струjе, иако су сви дугови уредно измирени, па се поставља питање да ли jе таква сиутациjа и са другим вjерским обjектима других цркава или jе пак управа ових предузећа пристрасна и острашћена? Ипак очекуjемо да ће ЦЕДИ и ЕПЦГ пронаћи макар мало мудрости и одговорити на ове захтjеве, на коjе ће на краjу свакако морати да одговоре у жалбеном поступку пред надлежном Агенциjом, евентуално судском поступку због непоступања у законскоj обавези закључила је Марковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:47