/ - БУЛАТОВИЋ И МАРКОВИЋ
10/02/2022 u 21:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марковић: Потребна стручна и патриотска влада; Булатовић: Ђукановић прекомпоновао вољу грађана

Очекујемо предлог владе и мандатара на том концепту, ако буде на столу спремни смо да га подржимо, казао је Марковић

Посаланик Демократског фронта Предраг Бошковић истакао је да Демократску партију социјалиста, у мањинској влади. Као разлог за то навео је зашто што ДПС дуго владала и сматра да је одговорна за лоше стање у држави. Посланик ДПС-а Душко Марковић нагласио је да је та партија партија незаобилазан политички фактор.

- ДФ не желе ДПС јер да је била у Влади од почетка, ова која је пала не би била таква. Били би ријешени многи проблеми. Да смо у нормалном стању као држава онда би било логично да ДПС са 29 посланика и коалиција "За будућност Црне Горе" са 27 посланика направе фамозну двотрећинску већину. Али ми нисмо у нормалним односима, ДФ не жели са ДПС-ом - казао је Булатовић за ТВЦГ.

Истиче да је Мило Ђукановић имао утицај на, како је навео, прекомпоновање изборне воље грађана, те да ДФ нису жељели ни у претходној Влади.

- Јер да смо били у Влади био би демонтиран ДПС и били би процесуирани људи који су у протеклим деценијама радили незаконите ствари и опустошили државу - поручио је Булатовић.

Марковић је појаснио да је та партија незаобилазан политички фактор.

- Постоје два кључна разлога зашто неко не жели ДПС у власти.  Један је политички који је разумљив за оне који су у ситуацији да креирају нову владу, а то је да је ДПС био на власти 30 година. Други разлог је значајнији и он представља суштину - што програмски циљеви већине и претходне владе су апсолутно супротни ДПС-у... Вјерујем да сви примјећујемо да је ових дана превише ситних, политичких калкулација и интереса, а мање политичке визије која треба да обезбиједи стабилност и европску будућност - закључио је Марковић.

Сматра да Црној Гори више није потребна ескпериментална влада.

- Већ стручна, одговорна, озбиљна, патриотска влада која ће хитно радити у интересу државе и грађана. Због тога је ДПС спреман да подржи владу са тим потенцијалом и таквим опредјељењима. Очекујемо предлог владе и мандатара на том концепту, ако буде на столу спремни смо да га подржимо - казао је Марковић.

Поручио је да  од ДФ-а више пута чуо да никада неће са ДПС-ом.

- ДПС никада није рекао, ни у једном тренутку, тако ригидну формулацију, јер уз ДФ стоје не само политичари већ и бирачи. Ми морамо тај дијалог једном почети- јасан је Марковић.

Булатовић је нагласио да изборе не може да припрема ни влада Здравка Кривокапића, ни влада Дритана Абзовићева, а како је додао, посебно не мањинска влада коју подржава ДПС.

Булатовић је навео и да постоји идеја да се продужи мандат градоначелнику Подгорице Ивану Вуковићу и да се све заврши у априлу наредне године, за шта је Марковић казао да се без измјена Закона о избору одборника и посланика у то не може ући.

Он је рекао да ДФ не жели са ДПС-ом у Владу, јер су се против њих борили.

- Ми у овом тренутку имамо очигледну чињеницу, да је предсједник ДПС-а и предсједник државе Мило Ђукановић у дужем временском периоду, очигледно, имао одређене контакте са одређеним факторима унутар парламентарне већине и остварио је онај циљ који је жалио- казао је Булатовић.

Булатовић је навео да су на један “чудан и брзоплет начин”, након новогодишњих празника, уз како је додао, помоћ Грађанског покрета УРА, срушени Влада и предсједник парламента.

“У том контексту ћу ја да говорим о тој чињеници да је Мило Ђукановић имао утицај на покушај прекомпоновања изборне воље у Црној Гори”, казао је Булатовић.

Он сматра да Ђукановић и ДПС нијесу конструктивна опозиција.

- Он је оно што је увијек био и покушава да из мањине, дође до већине и да дође до власти- навео је Булатовић.

Булатовић је навео да је логично да се нова влада формира у оквиру парламентарне већине или да се иде на изборе.

- За нас не постоји никаква мањинска влада коју ће поржати ДПС"- поручио је Булатовић.

Он је оцијенио да је у новим условима потребно обновити постојећу већину.

- Нама је Дритан Абазовић рекао сљедеће: ДПС ће нас подржати, веома брзо ће Мило Ђукановић да напусти позицију предсједника ДПС-а, неће се кандидовати на предсједничким изборима-  навео је Булатовић.

Булатовић је истакао да не може да вјерује да ДПС пристаје на то да им неко каже да им предсједник одлази. Марковић је казао да такве информације први пут чује. Марковић је рекао да Црној Гори под хитно треба нова влада и да је политичка криза озбиљна и тешка.

Он је казао да му је најближи назив те будуће владе “привремена влада” која, према његовим ријечима, мора под хитно да стабилзује интитуције, одблокира пут ка Европској унији и изврши економску санацију.

- Влада тога карактера не може у својој агенди имати тешка стратешка питања, а она се тичу и Опен Блакана, темељног уговора, пописа. Та питања мора да рјешава снажна политичка влада- поручио је Марковић.

Наводи да је од ДФ-а више пута чуо поруке да никада и никако неће са ДПС-ом.

- ДПС никада није рекао, ни у једном тренутку, тако ригидну формулацију, јер уз ДФ стоје не само политичари већ и бирачи. Ми морамо тај дијалог једном почети- поручио је Марковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 14:28