Марковић вјерује уда ће Црна Гора бити наредна чланица ЕУ / -SR
21/11/2021 u 16:57 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марковић: У региону не цвјета цвијеће, па Црна Гора изгледа још боље

Очекујем да ћемо на Међувладиној конференцији средином децембра добити неки вјетар у једра, који би нас охрабрио да коначно направимо неки искорак у грађењу консензуса око именовања у правосуђу, казао је Марковић

Након Самита на брду код Крања потврђено је да политика проширења није мртва – напротив. Међутим, из региона западног Балкана у Европу све чешће стижу вијести о тензијама између Сјеверне Македоније и Бугарске, Београда и Приштине, Босне и неких сусједа... и због тога Црна Гора, као земља са помирљивом регионалном политиком, посвећена чланица НАТО-а, једина земља ван европске монетарне уније која има еуро и далеко одмакла на путу ка чланству, једина може и мора да, упркос тој клими, буде следећа чланица Европске уније (ЕУ), казао је новоименовани шеф Сталне мисије Црне Горе при Европској унији Петар Марковић у разговору за "Дан". Како је истакао, идеја је да баш због тога што у региону не цвјета цвијеће, Црна Гора изгледа још боље.

Он је указао да је недавно одржани припремни састанак Одбора за стабилизацију и придруживање у Бриселу био прилика да заједно са представницима Европске комисије и Европске службе за спољне послове одговоре европским посланицима на интересовања о тренутној политичкој, економској и ситуацији са пандемијом у Црној Гори.

– Европосланике је посебно занимала политичка ситуација у Црној Гори, са акцентом на политичку поларизацију и могућност да политичке прилике буду повољније за ритам реформи који Црну Гору очекује на остатку пута ка чланству у ЕУ. У том контексту су веома позитивно оцијенили иницијативу за прву Скупштину грађана која је по први пут коорганиозована у Црној Гори уз присуство европарламентараца. Истакао сам на састанку да су такве демократске иновације, које грађане директно укључују у одлучивање, до сада невиђен и веома користан начин да се одговори на неке проблеме са којима се суочавају представничке демократије у Европи. То је такође један од начина да се смире политичке тензије. Међутим, највећа одговорност је свакако на политичарима, који имају дужност да огромну вољу грађана за чланством преточе у конкретне помаке у области владавине права – рекао је Марковић.

Снажнија подршка успјесима на путу ка ЕУ, а не ономе што нас дијели

Амбасадор Марковић истиче да је веома битно пратити развој одговора Европске уније на ширење дезинформација, говор мржње на интернету и поларизујући медијски садржај, да би се, у складу са европским стандардима, коначно изашло на крај са тим штетним појавама модерног доба.

– Политичка поларизација у Црној Гори је, између осталог, и резултат медијски поларизоване сцене. Ако знамо да ће у просјеку грађанин шест пута радије пратити негативан садржај на интернету него позитиван, морамо много креативније и снажније подржавати своје успјехе на европском путу, а не оно што нас дијели – нагласио је Марковић.

Како је истакао, истина је да су односи између Владе и Скупштине, власти и опозиције, па и унутар саме парламентарне већине, понекад проблематични, али очекују да ће на Међувладиној конференцији која је планирана средином децембра ове године добити неки вјетар у једра.

– И то вјетар у једра који би нас охрабрио да коначно направимо неки искорак у грађењу консензуса око именовања у правосуђу, политичком дијалогу... а све у циљу испуњавања услова из поглавља 23 и 24 и могућности да наставимо са затварањем поглавља – поручио је Марковић, нагласивши да пут Црне Горе ка ЕУ нема алтернативу.

Како је подсјетио, у току су и припреме за састанак ПОСП-а у Бриселу који је заказан за 2. децембар, гдје ће се такође расправљати о ситуацији у Црној Гори.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:25