/ - Петар Марковић
16/02/2022 u 15:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марковић упутио писмо Коњевићу: Прије него поднесем оставку да вас замолим да не помињете Белведер

Немојте мислити да је заборављено ваше присвајање Белведерских протеста, а сами знате колико је минорно ваше учешће било у њима, наводи он

Из Управе Пријестонице Цетиње упутили су  писмо предсједнику СДП-а  Рашку Коњевићу. Писмо је упутио Петар Марковић, замјеник градоначелника.

Писмо преносимо интегрално: 

Поштовани г-дине Коњевићу,

Прије него што наредних дана поднесем оставку на мјесто замјеника градоначелика Пријестонице Цетиње, не желећи да утичем на кулисне радње око избора градоначелника, молио бих Вас да пажљиво прочитате ово писмо Ви и Ваша колегиница Драгиња Вуксановић Станковић. 

Г-дине Коњевићу, поштујем Ваше опредјељење за склапање коалиције са Демократама, Уром и Старом Гардом у Пријестоници Цетињу, без чије партиципације у не можете имати потребну већину у одлучивању. Исто тако поштујем вашу потпуно легитимну борбу за функцијама у овом смутним временима, гдје је лични интерес у већини случајева испред јавног.

Г-дине Коњевићу, молим вас у име свих оних грађана са Белведера који се и данас као и тада са истим жаром истински боре за нову Црну Гору, за Црну Гору која је грађанска, мултиетничка, секуларна и европску држава једнаких могућности за све, да од сада па на даље у свом рјечнику избјегавате ријеч Белведер или пак 4. и 5. септембар 2021. године. Образложити ћу вам сада и због чега.

Знајући да сте лично Ви донијели одлуку за стварање коалиције која баштини све истинске вриједности супротне значењу Белведера, оног Белведера на чији сте рачун добили гласове Цетињана.

Наиме, у локалној управи има око 30 руководећих позиција, директора, секретара, све су оне у неку руку зависно од правца дјеловања контролне функције градоначелника јер просто имају потпуну самосталност у раду. Због једне од њих, мјеста градоначелника, ви сте ушли у непринципијелну коалицију са Демократама, Уром и Старом Гардом и погазили све оно на основу чега сте се залагали током изборне кампање. Ако мислите да ће вам они толики број руководећих позиција препуштити тек тако, грдно сте се преварили.

Зарад појединачних бенефиција, ви сте тренутком договора, прешли на страну оних који су на сраман начин вишедневно тровали моје суграђане, бачајући на њих близу 900 сузаваца, шок бомби и ко зна колико гумених метака. Прешли сте на страну оних који су на сраман начин предали 600 црногорских сакралних објеката Српској цркви, објеката који су наши очеви и ђедови својим рукама мукотрпно градили. Прешли сте на страну оних који су иза затворених врата срамно казали „па шта ако на Цетињу погине 10 Црногораца“ на дану устоличења.

Исто тако, немојте мислити да је заборављено ваше присвајање Белведерских протеста, иако вам то у јавности није спотичавано из разлога коректности, а сами знате колико је минорно ваше учешће било у њима. 

Нијесте извукли поуке ни од онда када сте са партијама које штите интересе Српске цркве и славе ратне злочинце попут Ратка Младића, стали раме уз раме у Херцег Новом, Котору, Тивту, Будви, а након тога у тим градовима практично нестали са политичке сцене. 

Одбијањем формирања државотворног блока у пријестоном граду које је било замишљено као репер свим даљим изборним процесима, показали сте да вам изворне вриједности Пријестонице тада као ни Црна Горе сада нијесу у врху партијске агенде дјеловања. Ваша донијета одлука била би безначајна да ово није Пријестоница Црне Горе, мјесто ђе све почиње и мјесто ђе се све завршава. 

Сигурни будите да није срећно ваше чланство када ових дана поносно славите и примате честитке од стране свих оних које славе ратне злочинце и величају туђу цркву у Црној Гори.  

Г-дине Коњевићу, знајте да ријеч Белведер означава све супротно од наведеног. Г-дине Коњевићу, не сјече се комплетна шума због једног стабла .

На крају, не желећи да отварам са вама или вашим члановима било какву врсту полемике, управо зато вам и пишем након доношења ваше коначне одлуке, најискреније вас молим да:

 због оних 7.000 грађана који су се тих дана борили против срамног противуставног устоличења г-дина Мићовића, 

 због оних 840 грађана позиваних на информативне разговоре, 

 због оних 460 грађана који чекају исход у својству окривљених пред тужилаштвом и основним судом,

 због оних 27 градјана широм Црне Горе који нијесу више међу нама а срце су оставили прије само 5 мјесеци на Тргу краља Николе, Белведеру и Азђића кривини Пријестоног града,

због свих њих, молим вас да нити ви нити ваше чланство, више не користите у јавном дискурсу ријеч Белведера и 4. и 5. септембара 2021. године. 

Ово што тражим од вас, знам да је вама мало а нама је за почетак помирења и више него довољно.

Нека је вјечна Пријестоница, нека је вјечна Црна Гора а вама нека је срећна функција градоначелника, заиста сте је склапањем овакве коалиције на крају заслужено и добили.

 С поштовањем,

мр Петар Марковић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:22