Jovana Marović / - PORTAL DAN
14/09/2022 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marović: Brisel nezadovoljan političkom situacijom, šansa za napredak postoji

Smatraju da još jedan talas nestabilnosti ne može doprinijeti reformama kao ni da nismo ispunili ono što je prioritetno bilo zacrtano od manjinske vlade

Zvanični Brisel smatra da manjinska vlada još nije ispunila prioritete koje je i sama zacrtala kada je riječ o imenovanjima u pravosuđu, kazala je ministrka evropskih integracija Jovana Marović ocjenjujući da se do objavljivanja izvještaja o napretku u oktobru ipak može napraviti pomak u evropskim integracijama.

Upitana je li propuštena šansa ili i dalje imamo šanse da u naredne dvije tri godine možemo postati članica Evropske unije, Marović je rekla da je diskutabilno koliko je ta šansa bila velika.

“Šansa jeste bila tu i bila je opipljiva a to se može mjeriti reakcijama država članica i Evropske unije i interesovanja Brisela za Zapadni Balkan koje je naglo poraslo zbog rata u Ukrajini i zbog potrebe da se naš region jače prigrli da se evropske vrijednosti šire a negativni uticaji sklone“, kazala je Marović gostujući u emisiji „Tema“ Televizije E.

Podsjetila je da je Crna Gora prije osam godina dobila mjerila za zatvaranje ključnih poglavlja 23 i 24.

“Jesmo mijenjali zakone ali je u praksi nedostajalo mjerljivih rezultata, odnosno da li se desila promjena na terenu a svjedoci smo da se to nije dogodilo za tih osam godina. To se nažalost nije desilo ni u posljednje dvije godine ali pomaci postoje“, pojasnila je Marović.

Ocjenjuje da šansa za iskorak u integracijama i dalje postoji.

„Ništa tragično se nije desilo u pregovorima. Reakcije Brisela su takve da nijesu zadovoljni političkom situacijom u Crnoj Gori. Smatraju da još jedan talas nestabilnosti ne može doprinijeti reformama kao ni da nijesmo ispunili ono što je prioritetno bilo zacrtano od manjinske Vlade, odnosno nijesu se desila ključna imenovanja u pravosuđu. Kada to nemate onda ne možete govoriti da izgrađujete nezavisnost pravosuđa. Samim time nemate ni vladavinu prava ni čvrste i nezavisne institucije“, navela je Marović.

Ipak vjeruje da se do oktobra kada će biti objavljen novi izvještaj o napretku nešto dogodi.

„Mogu se imenovati dva nova člana Sudskog savjeta, makar ona koja su dobila tropetinsku podršku poslanika u prvom krugu i da nastavimo rad na imenovanju sudija Ustavnog suda. To je prioritetno ne samo zbog integracija već i zbog funkcionisanja samog političkog sistema“, dodala je Marović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:40