Јанина Хребичкова и Јована Маровић / - Министарство
06/05/2022 u 13:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маровић с Хребичковом: Чешко предсједавање прилика да се убрза преговарачки процес

Црна Гора уложиће додатне напоре у циљу добијања завршних мјерила у поглављима 23 и 24 током периода чешког предсједавања ЕУ, чиме би се убрзао цјелокупан преговарачки процес, поручила је Маровић

Потпредсједница Владе и министарка европских послова Јована Маровић састала се са амбасадорком Чешке Републике Јанином Хребичковом и том приликом истакла да ће црногорске институције искористити све своје капацитете да покажу да је Црна Гора одлучна да преговарачки процес приведе крају

- У том контексту, уложиће додатне напоре у циљу добијања завршних мјерила у поглављима 23 и 24 током периода чешког предсједавања ЕУ, чиме би се убрзао цјелокупан преговарачки процес“, поручила је потпредсједница Владе Маровић.

Она је објаснила да ће чешко предсједавање Савјетом ЕУ послужити као одлицна прилика да Европска унија, с једне, и Црна Гора, као земља кандидат, с друге стране, пошаљу снажну заједничку поруку да је процес проширења жив и да је Унија и даље на располагању да пружи помоћ потенцијалним и постојећим кандидатима у свеукупној демократизацији друштва и достизању европских стандарда.

Маровић је додала да ће Црна Гора реформисати преговарачку структуру, како би се иста била у потпуности ускладјена с новом методологијом просирења ЕУ.

- Како би се предсједавање Чешке Републике у другој половини ове године могло искористити  на, за Црну Гору повољан начин, Црна Гора у предстојећем периоду мора чешким званичницима јасно ставити до знања да је достигла виши ниво у преговарачком процесу у односу на остале земље кандидаткиње и потенцијалне кандидаткиње - нагласила је амбасадорка Хребичкова и честитала министарки Маровић на избору за руководитељку Министарства европских послова.

Она је додала да је, узевши у обзир бројне околности на унутрашњем и спољнополитичком плану, те велику одговорност и количину обавеза које стоје пред овом институцијом, изузетно корисно што Црна Гора сада има засебно министарство задужено за европске послове.

У том погледу, како је казала, јачање унутрашње кохезије у Црној Гори по питању европске интеграције, од пресудног је значаја.

- Од представника црногорских институција сви у Европској унији треба да чују исте поруке у вези с питањем европске перспективе Црне Горе, независно од политичких партија којима појединачни званичници припадају, јер се тиме доказује да се друштво на позитиван начин мијења и да политичке разлике не утичу на заједничку жељу да Црна Гора напредује на плану приступања Унији - казала је Хербичкова.

Саговорнице су се сагласиле да постоји потенцијал да Црна Гора и Чешка Република у наредном периоду додатно развијају своје већ квалитетне и садржајне билатералне односе, нарочито у завршници процеса преговора за чланство Црне Горе у Европској унији. Чешка Република Црној Гори може пружити своју експертску подршку у конкретним областима правне тековине ЕУ, па у том контексту, треба размишљати и о отварању дипломатско-конзуларног представништва Црне Горе у Прагу, истакле су саговорнице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:38