Јована Маровић / - фото: ГП УРА
03/11/2022 u 11:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marović: Uz jaču ulogu civilnog društva doprinijeti snažnom razvoju infrastrukture

Na panelu je konstatovano da je u cilju prevazilaženja efekata različitih kriza, sa kojima se danas suočavamo, neophodno uspostaviti jak sistem za planiranje i implementaciju investicija u održivu i otpornu infrastrukturu

Značajan faktor za solidno planiranje investicija, pripremu projekata, kao i njihovu uspješnu realizaciju je uključivanje civilnog sektora u blagovremenu identifikaciju i implementaciju najznačajnih infrastrukturnih projekata, saopštila je ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ona je kazala da je to posebno važno imajući u vidu da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Crne Gore razvoj infrastrukture u skladu sa Ekonomskim i investicionim planom (EIP).

Ona je, kako je saopšteno iz Generanog sekretarijata Vlade, učestvovala na online panelu Obezbjeđivanje održivih i otpornih investicija u infrastrukturu, koji su organizovali njemački Institut Aspen i Udruženje jugoistočne Evrope.

Panel je imao za cilj da obezbjedi platformu za razmjenu najboljih praksi za umrežavanje civilnog sektora. U okviru panela su istaknute ključne poruke o potrebi stvaranja povoljnog ambijenta za razvoj nevladinih organizacija, uz osnaživanje kapaciteta javne uprave za efikasno učešće civilnog društva u cjelokupnom procesu predlaganja i implementacije infrastrukturnih projekata.

Na panelu je konstatovano da je u cilju prevazilaženja efekata različitih kriza, sa kojima se danas suočavamo, neophodno uspostaviti jak sistem za planiranje i implementaciju investicija u održivu i otpornu infrastrukturu.

-Uključivanje civilnog sektora u navedenu oblast, kroz pružanje adekvatne ekspertize, je od krucijalnog značaja. Veći stepen inkluzivnosti civilnog sektora je konstruktivan i koristan segment u prevazilaženju važnih izazova u implementaciji infrastrukturnih projekata- navodi se u saopštenju.

Marović je kazala da zajedničkim radom i visokim nivoom uključenosti svih struktura, uz maksimalnu iskorišćenost evropskih sredstava, možemo obezbjediti solidnu osnovu zrelih infrastrukturnih projekata.

-U odnosu na organizacije civilnog sektora, neophodno je fokusirati se na uspostavljanje strukturnog dijaloga između relevantnih organizacija civilnog sektora i institucija zaduženih za infrastrukturne projekte, kako bi se doprinijelo praksi snažnijeg učešća organizacija civilnog sektora na nacionalnom nivou- navela je Marović.

Kada je u pitanju razvoj infrastrukture u sektorima saobraćaja i energetike, ona je poručila da ulaganja u željezničku infrastrukturu i dalje ostaju značajna na duži rok, posebno zbog ekološkog uticaja ovog vida transporta.

Marović je dodala da Crna Gora ima ogromne potencijale u energetskom sektoru u pogledu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, koji još nijesu u potpunosti iskorišćeni.

To, prema njenim riječima, postaje sve važnije, jer su države Zapadnog Balkana snažno pogođene energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini.

U tom kontekstu, Marović je pozdravila namjeru EU da pruži podršku u ublažavanju efekata krize, reprogramiranjem bespovratnih EU sredstava kroz IPA III perspektivu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:26