Владимир Мартиновић / -Скупштина
03/05/2022 u 06:47 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мартиновић: Мањинска влада преседан, кривичне пријаве су спремне

Колеге из УРА су гејмчејнџери и по томе што иконе корупције бирају за сараднике у борби против корупције, казао је Мартиновић

Наставићемо да указујемо на штетна и погубна дејства правним насиљем успостављене Владе, као и на свако њено разбојништво. Kривичне пријаве су спремне. Разобличаваћемо њен преварни карактер на сваком кораку. Демократским средствима, јако, институционално и ванинституционално, настојаћемо да грађанима и међународним партнерима предочимо све посљедице које могу настати из чињенице да је мањинска влада формирана на начин на који никада није формирана ниједна влада било гдје у свијету. Мањинска влада Дритана Абазовића ће остати упамћена као преседан који је готово без пандана у политичкој историји Црне Горе. Овакво нешто нисмо имали од лажног цара Шћепана Малог, казао је у разговору за "Дан" потпредсједник и посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић.

Коментаришући допуне Закона о локалној самоуправи којима је предвиђено да се избори у Подгорици и још 13 општина одложе, Мартиновић подсјећа да и невладине организације указују да су те измјене закона неуставне.

– Неуставност ни до сада није представљала проблем за чиниоце квазивладе, што су показали и у процесу самог њеног настанка. Усвајање таквог закона је најгора могућа порука, којом се обесмишљава и дијалог о изборној реформи. То је преседан какав није виђен у политичкој пракси. Одлагање локалних избора било би једна од првих рефлексија формирања мањинске владе и свијести њених чинилаца о томе на какав је одјек међу грађанима наишло њено формирање. Чланице Владе, укључујући и ону која је формално подржава, а суштински води, свјесне су своје популарности међу грађанима, па гледају како да ескивирају њихов суд на што је могуће дуже вријеме. Ово питање се рјешава измјеном изборног закона за коју је потребна двотрећинска већина, а они немају ни тропетинску. Од свега праве правну лакрдију, али ваљда им лакрдије служе да би њима релаксирали јавност. Видимо да ни намицање двотрећинске или тропетинске већине не иде лако као што су замишљали, на шта им скрећу пажњу и несуђени партнери – истиче Мартиновић.

Сваког дана смо ближи ЕУ него што ћемо бити сјутра

Мартиновић сматра да ће ова влада убрзати преговоре о приступању ЕУ у истој мјери у којој су их убрзавали њихови претходници током мандата у којима су формално водили црногорске владе.

– Уласком у аранжман са ДПС-ом ова влада пријети да Црну Гору у потпуности врати на онај колосијек на којем је била док ју је водила та партија. Са новом квазивладом не само да се не може очекивати убрзање преговора о приступању ЕУ, него смо сваког дана ближи ЕУ него што ћемо бити сјутра – оцијенио је Мартиновић.

Прокоментарисао је и спекулације да ће ДПС добити 200 мјеста "по дубини".

– Ништа изненађујуће. Влада је и настала ради намиривања и апетита, а не ради општег добра. На мала врата се одужују онима који их у Скупштини држе у шаци. То је најбољи показатељ преваре бирача. Трговина која уништава земљу – рекао је посланик Демократа.

Упитан како иду преговори о формирању власти у Беранама, истиче да је Демократска Црна Гора појединачно најјачи политички субјект у локалној већини.

– У односу на ту чињеницу је и креирана наша преговарачка платформа у том граду. Према томе, не видим никакав проблем да се на том принципу власт и формира, на чему ћемо инсистирати до краја – казао је Мартиновић.

Како је додао, конституенти власти мисле да ће се незадовољство изазвано формирањем те владе колико-толико разводнити протоком времена.

– Мислим да се у томе грдно варају. Штавише, за ову владу, поготово имајући у виду предлоге којим је започела свој мандат, више времена значи и више лоших одлука, што значи да незадовољство грађана овом владом протоком времена заправо само може добијати на интензитету. И за њих је много боље да се избори што прије одрже. Изборе могу одлагати до миле воље, али пораз не могу. У то ћемо их врло брзо увјерити – нагласио је функционер Демократа.

Истиче да је апсурдно очекивање да се борба против корупције у Црној Гори може водити у сарадњи са онима који су изградили све коруптивне системе и механизме у нашој држави.

– Колеге из УРА су гејмчејнџери и по томе што иконе корупције бирају за сараднике за борбу против корупције. Највише захваљујући инсистирању Демократске Црне Горе изабран је истински независан и професионалан Тужилачки савјет, који даје резултате који охрабрују јавност – казао је Мартиновић.

Он је саопштио да ће парламент користити да се јасно и гласно чују њихови ставови.

– Посланичка мјеста су позиције које смо легитимно освојили, њима не тргујемо и нема разлога да са њих не упутимо поруке грађанима Црне Горе и цјелокупној јавности – рекао је Мартиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2022 05:18