Martinović i Miler / - FOTO: MERT
28/11/2023 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Martinović-Miler: Austrija vidi Crnu Goru kao prvu narednu članicu EU

Martinović je zahvalio na podršci Austrije na putu priključenja Crne Gore evropskoj porodici i njihovom zagovaranju otvorenog pitanje proširenja, navodeći da je cilj 44. Vlade Crne Gore naše članstvo u EU

Ministar ekologije, turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, sastao se danas sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, Karlom Milerom, saopšteno je iz tog resora.

Na samom početku sastanka ambasador Miler čestitao je Martinoviću na preuzimanju ministarske dužnosti.

- Martinović je zahvalio na podršci Austrije na putu priključenja Crne Gore evropskoj porodici i njihovom zagovaranju otvorenog pitanje proširenja, navodeći da je cilj 44. Vlade Crne Gore naše članstvo u EU - dodaje se u saopštenju.

Tokom ovog susreta ambasador Miler je rekao da vjeruju da će Crna Gora biti naredna članica EU, jer ima sve preduslove za to.

- Potrebno je samo da radite na pravi način, jer Austrija vidi Crnu Goru kao prvu narednu članicu EU - poručio je ambasador.

Ministar Martinović je rekao da je izuzetno zadovoljan što će vlade Crne Gore i Austrije da sarađuju, jer vjeruje da će austrijska iskustva ubrzati proces pristupanja.

Govoreći dalje o odnosima dvije zemlje, ministar Martinović i ambasador Miler saglasni su da bi trebalo osnažiti saradnju Crne Gore i Austrije jednako i u oblasti turizma, ali i ekologije.

- Mišljenja su da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj turizma, ali da se u tom procesu ne smiju narušavati prirodna bogatstva - navodi se u saopštenju.

Ambasador Miler je rekao da je informisan o stanju u turizmu u Crnoj Gori, navodeći da je njihov cilj povećanje broja austrijskih turista i trajanje turstičke sezone cijelu godinu.

On je u daljem razgovoru apostrofirao značaj sjevera, posebno u oblasti razvoja turizma Crne Gore, dodajući da su zainteresovani za sprovođenje projekata koji bi povećali vidljivost te regije.

Ministar Martinović je zahvalio što je ambasador Miler prepoznao sjever kao dragulj za razvoj i unapređenje turizma, navodeći da su im na tom putu dragocjena iskustva Austrije.

U kontekstu razvoja turizma, ministar je rekao da misli da bi bilo dobro da dvije zemlje naprave memorandum o saradnji u toj oblasti, a koji bi se ticao promocije Crne Gore i Austrije, sa čime se austrijski ambasador saglasio i ostavio prostora za budući razgovor na tu temu.

Takođe su, kada su u pitanju zaštita životne sredine i ekologija, naveli da su to izuzetno važne oblasti i da Austrija može da pruži podršku i pomoć u ekspertskom i tehničkom smislu kako bi Crna Gora napredovala.

- Ambasador Miler je zahvalio ministru Martinoviću i poručio da Austrija ostaje otvorena za saradnju i pomoć i da su spremni da rade na projektima koji su od velike koristi i važnost i za dalji razvoj Crne Gore - zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 13:01