Владимир Мартиновић / -SKUPšTINA/SKRINšOT
22/12/2021 u 18:30 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мартиновић: Сваки дил са ДПС-ом издаја епских размјера

Разумијем да свако има своје црвене границе, али и ми имамо црвене границе, а прекрајање изборне воље грађана на такав начин не долази у обзир и изазвало би хаос у Црној Гори, истиче Вучинић

Врло је вјероватно да нас по уласку у нову годину очекује подношење нове иницијативе за расправу о повјерењу влади Здравка Кривокапића. Такође, због све израженијег неслагања између конституената парламентарне већине, али и између те већине и Владе, све више је оних који помињу могућност формирања мањинске владе уз подршку Демократске партије социјалиста (ДПС). Према незваничним али поузданим информацијама "Дана", увелико трају договори о формирању мањинске владе.

Посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић казао је у изјави за "Дан" да ниједна од партија које сада чине парламентарну већину није на изборима добила гласове да прави пакт са ДПС-ом.

– Због тога би сваки вид формирања политичких, мањинских, реформских влада са ДПС-ом био издаја епских размјера. Демократе ће сваки вид евентуалне политичке корупције разобличавати и спречавати свим демократским средствима. Корупција није тековина и вриједност коју баштини Европска унија – истакао је Мартиновић.

И посланик Радничке партије Максим Вучинић казао је за "Дан" да формирање мањинске владе коју би подржао ДПС за њих није прихватљиво.

– То би било прекрајање изборне воље грађана. Иза мене стоје гласачи коалиције "За будућност Црне Горе" и ја сам дужан да спроводим оно што сам прије избора обећао тим људима. Разумијем да свако има своје црвене границе, али и ми имамо црвене границе, а прекрајање изборне воље грађана на такав начин не долази у обзир и изазвало би хаос у Црној Гори – упозорио је Вучинић.

Могућа нова иницијатива за реконструкцију

Посланик Покрета за промјене Бранко Радуловић казао је да су јуче са премијером причали о политичким темама и многа питања преточили у нешто што може бити нова иницијатива.

– Да се још једном пресаберемо и видимо да ли нас 41 можемо функционисати за добро Црне Горе – нагласио је Радуловић.

Он је за портал "Дан" рекао да очекује да премијер предложи реконструкцију Владе.

– Да се не би дошло у ситуацију да се тражи директна или индиректна подршка ДПС-а, предложио сам одређене иницијативе које Кривокапић треба да иницира, како би се поново преиспитали наши односи у коалицији која чини парламентарну већину – саопштио је Радуловић.

Посланик ДФ-а Славен Радуновић је казао да премијер није показао неки одлучан корак ка формирању нове владе или реконструкцији.

– Понудио је опцију са новим нестраначким личностима. Нови ризици, нови непознати људи, на шта ми не можемо да пристанемо. То само подразумијева да једног такозваног експрета замијенимо другим. Нема Црна Гора времена за пробе – поручио је Радуновић.

Функционер Грађанског покрета УРА Илир Харасани казао је прије два дана у интервјуу за Еуроњуз да је једно од рјешења за излазак из кризе и мањинска влада коју подржавају прозападне странке. Истакао је да су међу потписницима споразума за формирање нове владе и четворица Албанаца, те да у тим околностима не искључује могућност да премијер Црне Горе први пут буде Албанац.

– Споразум који смо склопили је добар корак ка будућности и формирању нове владе чији су дио све националности. Међу седам потписника имамо Србе, Црногорце, Бошњаке и Албанце. Четворица су Албанци. У овом случају Албанцима се пружа могућност да имају најмање два министарства и премијер ће вјероватно бити Албанац, што је велико достигнуће – рекао је Харасани за Еуроњуз.

Оцијенио је да постоји конфузија и неслагање унутар већине и да је то очекивано јер коалициони савезници имају различите идеологије.

Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић саопштио је да се они послије велике заједничке борбе налазе на различитој страни баркикада у одбрани побједе извојеване 30. августа у односу на Социјалистичку народну партију (СНП) и ГП УРА.

– Очигледно је функционер ГП УРА Илир Харасани јавности у Албанији сугерисао националну албанску агенду ГП УРА поводом рушења Владе Црне Горе, иако је потом Црној Гори на Твитеру предочио "грађанску" верзију и интерпретацију истог тог интевјуа. Господин Харасани је био веома јасан када је желио да га разумије албанска јавност и када је врло јасно узео муштулук да су од седам потписника меморандума четири Албанци и да ће нови премијер Црне Горе бити Албанац – казао је Милачић.

Како је закључио, чињеница је да је ГП УРА учествовала у рушењу ДПС-а, али је да данас проводаџише представнике парламентарне већине да уђу у брак са ДПС-ом, прије свега кроз меморандум, а онда и кроз закулисне планове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:33